a tavasz elsô szembeszele – március

Mozgalmas, reményteljes hónap ez, pláne idén, amikor már márciusban van esélyünk a tavaszra, ami ugye annyit tesz errefelé, hogy a hômérséklet tartósan 0 és +10fok között csücsül (apró örömök az életben ugye) – vagyis meleg még nincs, de már azt hiheted, hogy meleg van, mivel nem akarsz napi huszonnégy órában megfagyni.

Malmö térségében márciusban már klasszikus tavasz van, és Stockholm és Linköping magasságát is eléri a meteorológiai tavasz(és idén ez nem statisztika, hanem valóság, ÈLJEN!). Ennek tudatában az elsô, napon ücsörgélô, ám nyakig bebugyolálat svédek is feltûnnek a hétvégéken, az éttermek elkezdik kirakni a kültéri kiszolgálást garantáló asztalokat, székeket, melegítöket és pokrócokat, az utcákat megtöltik a svéd közùtkezelôk zümmögô elektromos seprûi és végre elkezdik eltakarítani a centiméteres rétegben várakozó salaktengert (amit só helyett szórnak a járdákra a jég ellen), aminek a kerékpáros (pölö én) örül, mert nem kell tovább egyensúlyoznia rajta nap mint nap.

Reggel, amikor felkelek 6.45 magasságában már világos van, és ez nagyjából este fél hétig eltart, ami azt jelenti, hogy a napütéses órák száma továbbduplázódik és a hónap végére Linköping magasságában elérjük a 131 napsütésesórát/hónap, ami már egész európainak tekinthetô.
Összehasonlításképpen napkelte/napnyugta március végén
Pesten 06.26/19.11

Malmöben 06.36/19.46
Linköpingben 06.29/19.49
Sundsvallban 06.09/19.39
Kirunában 05.45/19.40

További jelentôs márciusi esemény, hogy végre vége van az aktuális Melodifestivalennek, ami hathétig borzolja a helyi lakosok idegeit – pláne ha az ember nem egy giccs-pop rajongó. Idei gyôztes itt (ami azért nem olyan borzalmas dal), további pályázók itt (az oldal svéd, a linkek eléggé érthetôek – már akit érdekel 🙂 )

Ha március, akkor Vasaloppet. 90 km sílécen, klasszikus sífutó stílusban, mert az nehéz és nem modern. Idén 15.000 ember vágott neki a klasszikus távnak különbözô kategóriákban és tempóban. A gyöztes 4 óra alatti szintidôvel teljesítette a távot, a kollégám, aki egy átlag sportember átlagon felüli verseny szellemmel es kitartással 6 óra körüli idôvel zárt az elsô 3000 versenyzö mezônyében. Engem, akit se a hideg, se a sífutás nem vonz mindez lenyûgöz.

Ajánlott olvasmányok Vasaloppet és Melodifestivalen (aka Mello) ügyben:

Márciusban visszatérnek a manók és a felnôttek a síszünetek/thaiföldi nyaralások utolsó turnusáról, az ikea elkezdi árulni a kerti bútorokat, míg a boltok polcain elkezdenek felbukkanni a nárciszhagymák. Divat színek ide vagy oda, március magasságában feltûnnek a citromsárga/neonzöld dekorációs és lakberendezási tárgyak – mert ugye ha jön a húsvét, akkor minden neonsárga/neonöld/neonrózsaszín kell hogy legyen. Minden évben.

A téli gumikat felváltják a nyáriak (autókon és bicikliken egyaránt), és a téli idôszámításból átlépünk a nyáriba.

Van nônap, amit nagyjából senki sem ünnepel (max egy-két cikk a napilapokban, de zéró céges hajbókolás és virágáradat), van névnap, Viktóriáé, a trónörökösé, amikor minden zászlóáradatba borul (március 12) és örül (kivéve az antirojalista csoportokat), van Saint Patrick, akit senki sem ünnepel, csak a sörimádók, viszont van Gofri nap és Earth Hour, ami benne van a naptárba és széles tömegeket megmozgat.

2 thoughts on “a tavasz elsô szembeszele – március

  1. Stokiban a királyi palota körül is volt valami sífutás, az Egrósporton láttam véletlenül odakapcsolva.Ha tudom, kinentem volna nézni.Leszórtak egy pár kamionnyi hozott/ágyúzott havat, helyben hullott már semmi nem volt.

Leave a comment