erről maradtatok le

Nem azért nincsenek napi posztok, mert nem történik semmi itt, ez csak a látszat, ami ugye csal. Olof Palme, Vasaloppet, dráma Oslo-ban és giccs a Melodifestivalen-en. Szóval összeszedtem, hogy mirôl is írhattam volna hosszasan az elmùlt kéthétben.

Olof Palme – Az egykori svéd miniszterelnök ellen 25 évvel ezelôtt, február 28.án követtek el halálos kimenetelü merényletet Stockholm egyik fôutcáján. A tényeket nehéz kikerülni, pláne az évforduló kapcsán. Mûsorok a közszolgálati adón, megemlékezô hírek a helyi lapokban, új könyvek és életrajzok a boltok polcain (nagyon pontosan idôzített kiadási dátumokkal), és ebédnél elköltött beszélgetések arról, hogy ki mire emlékszik a gyilkosság napjáról. Hol voltál mikor megtudtad a hírt, mit csináltál, hogy érintett, mire emlékszel. Azt hiszem a Palme gyilkosság az egyetlen élô bûntény a mai napig a svéd köztudatban. Ha beírjatok a volt miniszterelnök nevét és a gyilkosság vagy merénylet szót valamilyen nyelven a keresôbe, biztos hogy találtok friss cikkeket a történtekrôl és az esetleges összeeskûvés elméletekrôl.

Vasaloppet – A történelmi menekülést megörökìtô nagy nemzeti klasszikus stílusù sífutó derbyt minden évben március elsô vasárnapján rendezik meg. Gustav Vasa, a késôbb nagy és egységessé válò Svédország elsô királya ugyanezen a Sälen és Mora közötti útvonalon próbált valamikor 1520 körül az akkori dán király által ráküldött üldözôi elôl elmenekülni.

A táv 90 kilométer (olyan hosszù, hogy a beágyazott térképen ki kell zoomoljatok hogy lássátok) , az érdeklôdés óriási, így a szervezôk hosszú évek óta biztosítanak távokat és futamokat azoknak is, akik nem tudnak 90 kilometert versenyszeruen lesìfutni.

Van TjejVasa (30 kilometeres sífutás nôknek), és van KortVasa – szinten 30 kilometeres “rövid”táv mindenkinek, aki bírja. Aki kicsit többet bír, annak ott a HalvVasan – a fél Vasa a maga 45 kilóméterével, van 30 és 45 kilóméteres szabadstílusú SkejtVasan, gyerekeknek UngdomVasa, váltó Vasa (StafettVasa) ugyanazon a 90 kilómeteres útvonalo amin az eredeti futam, csak staféta mûfajban, és van persze versenyen kìvüli Vasa, amikor a 90 kilóméter csak a táv szépsége és fontossága miatt teszi meg az ember – és nem azért hogy nyerjen.

A fenti távok ugyanazon a Sälen – Mora közötti szakaszon haladnak mint a vasárnapi Vasaloppet a futamot megelôzô egy hétben. A vasárnapi versenyt – amit a magyar wiki szerint néhány magyar versenyzô is teljesìtette már – a közszolgálat természetesen élôben közvetìti (sôt, késôbb a teljes 90 kilóméteres Vasaloppet versenyt meg lehet nézni a neten is. Ha ez érdekel valakit*.

*Meglepôdtök nyílván, de nagyon sokakat érdekel a futam, az év egyik legnépszerûbb TVs és sport eseményérôl van szó.

Arról nem is beszélve, hogy az áfonyalevest gyártó (nyammiii) monopólium ezen a napon termeli az éves bevételeinek nagyját. Az Ekströms áfonyalevesbôl (ami meleget ad és energiát a verseny alatt) becslések szerint 55000 liter(!) fogy el a Vasa hét során.

Oslo, VB – A nagy nemzeti síhéttel egyidôben Norvégiában is véghajrá volt a kéthetes alpesi sí világbajnokságon. Minden nap, valamikor ebédszünet elôtt-után sí véghajrát néztek a kollégák. Ès drukkoltak, hátha. De végûl minden drukk eredménye az lett, hogy tíz percen keresztül anyázták a norvégokat, akik nagyjábòl kenterbe verték a svédeket a mindenféle futamokban (kivéve ugye a nôk csapatsprint aranyát és Marcus Hellner szabadstílusú sprint aranyát). A tény, hogy néha osztrákok vagy szlovénok is megverték ôket nem számított annyira. De a norvég vereség mindig fájò a svéd sísportos szívnek.
Legalábbis ezt tapasztaltam.

Melodifestivalen – Giccspop, sláger, dalfesztivál, idén is. Múlt hétvegén kiderült, hogy melyik az a 10 dal, ami azért verseng ma este Stockholmban, hogy a svédeket képviselje az Eurovíziós dalfesztiválon. A helyzet komolyságát tavaly már ecseteltem, és a tét idén sem kisebb. Túl vagyunk néhány hét botrányon (csalt vagy nem csalt, hova tûntek a szavazatok, satöbbi) és szenvedésen (a döntôs dalok a csapbòl is folynak és ez nyári így is lesz és hát mit mondjak, néha fáj) és még vár ránk a mai nap, meg a dôntô, amit kis ország révén a lakosság egyharmada nézni fog. Összehasonlításképpen: míg a Vasaloppet a legnézettebb sportesemény a TVben, addig a Melodifestivalen döntô a legnézettebb mûsor egész évben.
Sorozatosan, visszamenôleg.

A tavalyi gigantikus Anna Bergendahl vs Eurovíziós fail után több lap is megírta, hogy milyen kár hogy a svéd nemzet (aka aki szavaz) a szívére hallgat (huu, ez tetszik, erre szavazok) és nem az eszére (hm, ez az európai döntôben is megállná a helyét, erre szavazok). De az idén döntôbe jutott dalok alapján úgy tûnik, hogy a szavazóközönség nem nagyon törôdik továbbra sem azzal, hogy mi az ésszerû jó. Szívvel szavaz. Ma este kiderül, hogy kire.

PS.: Sírva röhögtem amikor ezt a videòt megláttam. Az egyik döntôs darab. Kedvenccé nôtte ki magát, mert kicsit olyan antihôs ez az indulòk közt. Ès mi szeretjük az antihôsöket.

A dal és a produkció tök úgy tûnik, hogy csak viccbôl született, de komolyan hiszem hogy tök jól beleférne az Eurovízió “színvonalába”. Ha nyer (valamilyen csoda folytán) akkor KÖTELEZÔ a svéd dalra szavaznatok a késôbbiekben. 😀

Advertisements

2 thoughts on “erről maradtatok le

  1. Vasaloppet: ecce lenyomom. 🙂 A holland korcsolyaversennyel egyetemben.

    De nem északisí vb volt Osloban a Holmenkollen sáncnál? 🙂

  2. Ahh a sifuto vb….no comment.Itt se haverok a norvegok (na nem mintha a svedek azok lennenek hehe;p)…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s