Gyümölcsoltó Boldogasszony=Gofri

Meg mindig nem tertem meg, de oka van, hogy kiterek a katolikus naptarra.

Marcius 25.-e Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. A kereszteny hit szerint ezen a napon fogantatott meg Jezus Maria meheben – tudomanyosan nyilvan megkerdojelezheto, am vallasos szemszogbol nezve teljesen normalis modon.

A svedeknel az 1950-es evek ota csak a katolikus es az ortodox egyhaz unnepli meg ezt a napot. A nagy allami egyhaz (Svenska Kyrkan, akinek minden sved szuletesetol fogva tagja egeszen addig amig hivatalosan meg nem szakitja a kapcsolatot az intezmennyel) pedig mar nem is tartja nyilvan a hivatalos unnepei kozott.

Helyette, svedekrol leven szo, marcius 25.e a Gofri napja lett. Mivel az a ket szo, hogy våffel (gofri) es vårfru (miasszonyunk, aka Szuz Maria, aka Boldogasszony) olyan hasonloak, hogy akar miert is ne…Szoval korubelul ket het ota boldog-boldogtalan, hivo es nem hivo edesszaju erre a napra keszul. Az uzletekben akciosak a gofrisutok es a gofrihoz szukseges alapanyagok, es mielott valamilyen varazslatos okbol megfeledkeznel arrol, hogy marcius huszonotodike a våffeldag, meg jo par helyen, nyilvan foleg reklamokban, uzletekben es cukraszdakban elobukkan a szo, a datum es a gofri.

Szoval holnap gofri lesz, gondolom minden mennyisegben majdnem mindenutt. Hagyomanyosan itt lekvarral es tejszinhabbal (jo sokkal) szeretik es eszik. Gondolom ebbol is, akar a lösgodisbol* nem keveset.
Mert ok mar csak ilyen edesszaju szeretnivalo nepseg, akik egy homofon jellegu szoparbol egy egesz gofri napot hoznak ki.

***

* A lösgodis minden olyan aprocukorka, karamell, csokigolyo, gumicukor, satobbi edesseg gyujtoneve amit minden sved (es gondolom dan, norveg es finn) uzletben kilora arulnak. Nem elore csomagolt, te valogatod ki, hogy mibol es mennyit es milyen felet. A koncepcio nalunk magyaroknal is megvan, de a svedeket nehez behozni ilyen teren (is). Egyreszt a godis a mindennapok resze, teljesen termeszetes resze a sved etkezesnek (reszben sajna). Masreszt a kornyezo eszaki nepekhez kepest is a svedek vilagelsok: ok eszik a legtobbet ezekbol.

Advertisements

3 thoughts on “Gyümölcsoltó Boldogasszony=Gofri

  1. Awww… itt is megjegyezném, hogy nagyon szeretnék gofrit enni.
    (amúgy hogy kell gofrit sütni? én azt hiszem életemben összesen egyszer ettem 😀 )

  2. Most, hogy ezt elolvastam kiprobalom a gofrisutot – amit a Jezuska hozott, csak hogy az unnephez is joze legyen 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s