a hét svédje…

…mindenképpen Tommy Krångh kell hogy legyen.

Igen, a helyi Eurovíziós dalverseny egyik jeltolmácsáról van szó, akinek a szívet-lelket beleöntő jelnyelvével van tele az internet, beleértve a magyar bulvársajtót is (helló HVG!).

A jelshow sikere már a szombati döntő ideje alatt elárasztotta a svéd médiát, ahol a Twitter mindenkit arra buzdított hogy az élő adást inkább az SVT24-en kövessék, jelelve, mert a show elképesztő.

A nyertes dal, lejelelve:

Tommy és kollégái 2010 óta jelelik a programot, pontosabban jelnyelven előadják – mert persze egy jól kitalált produkciót láttok a videókon. Az első évekhez képest egyre több mozgást és produkciót dobtak be a dalok értelmezésébe (és egyre jobb technikai feltételek mellett tudtak dolgozni – az első jeltolmácsos döntőt még a Globen mellékhelységéből adták…). A dalokat többször megnézik és meghallgatják, utána olvasnak hogy milyen üzenete van a dalnak, beszélnek az előadókkal a próbákon, szóval tényleg apai-anyait beletesznek hogy a jelnyelvi produkció élmény legyen azoknak, akik nem hallhatják a dalokat.

Tommy Krångh 1985 óta dolgozik szakképzet jeltolmácsként, és elmondása szerint az idei fináléban a számi Jon Henrik Fjällgren joikolása volt a legnagyobb kihívás – mivel a joikában kevés a kiejtett szó.

Számi joika, jelelve.

(Jon nagy kedvenc volt – személyszerint nagyon bírtam volna, hogy egy kolumbiai származású, lappföldön nevelkedett rénszarvaspásztor fiú képviseli egy számi joikával Svédországot az Eurovízión. Ennél autentikusabb multikulti produkciót nehéz kihozni az országból, dehát a népeknek és a nemzetközi zsűrinek a mainstream Måns kellett. Jon a második lett.)

Egyébként a maroknyi jeltolmács csapat szerint az idei év volt az eddigi legsikeresebb produkciójuk. A stúdióban jó volt a hangulat, a dalokat jól sikerül előadniuk és a tudat, hogy halló és nem halló együtt nézte a show-t minden dicséretet felülmúl.

Tommy elmondása szerint jó érzés, hogy egy ilyen esemény kapcsán kerül a svéd jeltolmácsolás mint szakma a figyelem középpontjába.

“(A jelnyelv) Nem csak egy nyelv azok számára, akiknek feltétlenül szüksége van rá. Ez olyan, mint egy színházi előadás, nagyon vizuális nyelv, egyáltalán nem visszafogott vagy unalmas.”

Ha kíváncsiak vagytok a teljes showműsorra az összes dallal, akkor a köztévé idevonatkozó kétórás stream-jét ajánlom (hardcore svéd sláger pop, csak óvatosan, mert néha nagyon fáj(hat)). Mindenmásra ott a youtube.

Tommy és az ő szívcsücsök dala, lassan kétmillió szempárral a nézettségi számlálón.

Forrás – DN

Advertisements

2 thoughts on “a hét svédje…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s