adakozni könnyű és szép

A bandirepublic adakozással kapcsolatos kérdésre válaszolva újraposztolom a modern adományfonalat felgöngyölítő posztot. Olvassátok szeretettel.

Az én világomban az adomány leginkább a választásokról szól. Meg az időről – hogy van időd elolvasni az apróbetűs részt vagy van időd meghallgatni az adománygyűjtő önkénteseket az utcán. Vagy ami a legjobb: önkéntességet vállalsz és segítesz. A két kezeddel és az időddel.

Én adakozás terén egyenlőre az apróbetűs résznél tartok, így van az, hogy:
– elsősorban olyan termék van a hűtőben és a spejzban, ahol a farmer vagy termelő címe rajta van a dobozon és a farmja max 20km re van tőlem.
– három-négy éve olyan szolgáltatótol kapom az életműködésemhez szükséges elektromos áramot, aki a cég nyereségét nem a saját, hanem segítőszervezetek zsebébe teszi (a ‘Godel’ esetében ez többek közt az SOS gyermekfalukat és a helyi gyermekrákalapítványt jelenti).
– a leginkább megunt (mintsem elkopott) ruháim, cipőim (és néha könyveim) nem a szekrényben vagy a polcon aszalódnak, hanem idejekorán elkerülnek a legközelebbi segítőszervezethez (az én esetemben ez a Stadsmission – mert lusta vagyok messzebre bringázni).

Ha a prioritásaimat illusztráló Maslow-i piramisra nézek, akkor a kétkezes önkétesség lenne a cél. Úgy ahogy azt anno a nagyim csinálta, aki a Vöröskereszt helyi butikjában tündérkedett.

Fun fact: itt svédiában sokkal előbb lesz valakiből adományozó, mint önkéntes. Mert a kultúrtükör azt mutatja, hogy a nehezen meggyőzhető svédeket könnyebben ráveszed a pénzadományozásra, mint arra, hogy heti 2 órát áldozzanak arra, hogy például egy Vöröskeresztes ruhaboltban tündérkedjenek. Vagy levest osszanak. Vagy úgy en bloc időt áldozzanak valami jóra, valami kevéssé öncélúra.

És minden tiszteletem az összes kivételnek, akik nem így működnek és akikre nem húzható rá ez a passzív kórkép.

bezzeg a svédek!

korábban már írtam arról, hogy a szupermarketben saját magadnak szkennelheted be a kosárba kerülő árut, ha nincs kedved a pénztárnál sorban állni. én nagyon szeretem így intézni a bevásárlást, ma sem tettem másként.

View original post 151 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s