Munkahelyi szexizmus 10 életképben

Nemrég szerencsém volt Laura Bates-et élőben meghallgatni itt Malmöben, ahol a Nordisk Forum keretén belül beszélt az Everyday Sexism projectről – annak létrejöttéről és az eddig elért eredményeiről. A project terjeszkedik, egyre több aktivista dolgozik azon hogy a meglévő 18 országon kívül a világ több pontján létrehozzák a project helyi változatát, hogy többek között kommunikációs csatornát nyújtsanak azoknak a mindennapi atrocitásoknak a kifejezésére, amik a nőket éri és érinti (lásd a listát az alábbi cikkben például).
Az előadást követő kérdezz-felelek során kiderült hogy nagyjából 13 ország várakozik arra hogy feltűnjön a project hivatalos honlapján, mint résztvevő ország. Bár a szomszédos országok nagyja már benne van a folyamban, Magyarország, illetve a project magyar kiadása még mindig várat magára – pedig tele vagyunk női jogvédő szervezetekkel és aktivistákkal, akik rengeteget nyerhetnének egy ilyen együttműködésből.

Ha valaki tudja hogy miért nem kapnak az alkalmon a magyarországi szervezetek, komnentelje be azt a blogon. Érdekelne hogy mire várunk még…

Eszmetár

Szerző:Laura Bates

Levegőnek néznek, felszolgálónak vagy épp “szülési kockázatnak” – ez csak néhány ízelítő szemelvény a Hétköznapi Szexizmus Projekt által összegyűjtött, a dolgozó nőknek fájdalmasan ismerős helyzetekből.

Egy gyakori vád: határozott véleményed van? Biztos menstruálsz. Fotó: Troels Graugaard/Getty Images Egy gyakori vád, ha határozott véleményed van: “Biztos menstruálsz.”. Fotó: Troels Graugaard/Getty Images

E helyzetek mindegyikét számtalan alkalommal – és újra és újra – jelentették már a Hétköznapi Szexizmus Projekt felé. Férfiaknak elég nehéz lehet beleképzelniük magukat ezekbe – nőknek azonban sajnos fájdalmasan ismerősek.

1. Biztos te vagy a titkárnő.

“Bár rangidős vagyok, fontos pozícióban, ha férfi ügyfelekkel tartunk értekezletet, rendre azt hiszik rólam, hogy én jegyzetelem majd az elhangzottakat és szolgálom fel az italokat.”

“Egy jótékonysági szervezet adománygyűjtő részlegének vezetője vagyok. Azonban valahányszor egy férfi kollégámmal együtt megyünk értekezletre, mindig őt köszöntik és vele ráznak kezet először, vele kezdenek beszélgetni. Egy alkalommal még azután is, hogy már elhangzott, hogy én vagyok a vezető, megkérdezték tőlem, hogy én fogok-e jegyzetelni.

2. Biztos…

View original post 737 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s