vizilabda északi szemmel

Mit ne mondjak senkit sem hat meg itt északon hogy vizilabda EB van és hogy nyerünk mint állat.

Ès úgy en bloc maga a vizilabda, mint sport sem hatja meg az északi szíveket. Az átlag svéd kb annyit tud errōl a sportról amennyit a lelkes magyar kis száj elmesél neki hébe-hóba.

Erre nagyjából akkor jöttem rá amikor anno Linköpingben a svéd-finn nemzeti válogatott rangadóját az uszoda lelátójának első sorából néztem végig.

Kb 20 nézővel együtt.

Ingyért – mert a szervezők örültek ha látnak néhány drukkolót a lelátón. A nagy népnemzeti meccsen – ami bármi más sport esetében egy egész hetes sport-orgia.

Emlékszem sokkos állapotban néztem végig az amúgy rémunalmas és vontatott meccsett. Fura volt megélni, hogy ami otthon lázba hoz és lelkesít egy fél országot az itt kb 20 embert érdekel.

És ez a rácsodálkozás minden vizilabdavilágesemény környékén utólér.

Pedig 77-ben még rendeztek is vizes EB-t – vizilabda meccsekkel együtt-  errefelé (Jönköping-ben), amit persze hogy naná meg is nyert az akkori magyar válogatott.

Mindenesetre legalább van remény – még a svédeknek is.
Úgy hívják őket hogy ifi vizilabdázók.

Tinédzser életkorú csapatok, helyi versenyeken és kupákon remekelnek (alacsony popularitás mellett, nem válogatott szinten, de akkor is!), teli vannak halálmagas lányokkal (és bizonyára fiúkkal is, de én a lányos vonalat ismerem) – és tadám: magyar edzőkkel.
Amelyik csapatnak nincs magyar vonatkozású edzője, annak van éves magyarországi edzőtábora Hódmezővásárhelyen.

Imádat ahogy a svéd anyukák és apukák izzadnak azzal hogy elmondják hol van a lányuk/fiúk edzeni.

Az kevésbé imádnivaló hogy minden évben úgy jönnek vissza a gyerekek az edzőtáborból, hogy nem értik miért kell mindenütt készpénzzel fizetniük (és nem kártyával) és miért van az hogy minden évben valaki át akarja őket vágni valamelyik étteremben, de ez egy másik poszt tárgya lesz.

A lényeg hogy jó kezekben vannak a svéd fiatalok és nekik köszönhetően egyszer talán majd lesz olyan vizilabda EB (néhány évtized múlva) , amit majd a svéd nemzeti TV képernyőjén lehet megint követni.

Addig marad a stream, a rádio, a VLV és az összes emlék amit a Hajósban drukkolva szerzett az ember lánya. Anno.
Na meg a Malmsten kapuk – amiket persze a svédektől szereznek be minden LEN-es viziversenyen.

Advertisements

10 thoughts on “vizilabda északi szemmel

  • WOW, szintén vizilabdás? Riszpekt!
   En csak annyit mondhatok el magamról, hogy egy repülőn utaztam a Faragó Tomi bácsival Malmö és Pest között.
   Kinek milyen gyerekkor jut ugye 🙂

   • 18 éves koromig toltam, de a testem mérete s a tehetségem illetve elkötelezettségem mértéke nem volt elegendő a magyar profivá váláshoz.
    kiss gergővel játszottam egy poszton anno a tungiban. előtte ute volt sokáig.
    faragóval személyes élményem, hogy amikor a bvsc edzőjeként gyaláztak minket kegyetlenül egy meccsen, akkor a harmadik harmad után átsétált az edzőmhöz és ezt mondta.
    “egy olasz közmondás szerint reménykedni jó, de nem reménykedni még jobb”. akkor kb. 10 góllal vezettek, s ez a mondás sokszor eszembe jutott azóta.
    egyébként a faragónak nagy respektje volt az uszodában, láttam a vízben a homlokán pörgetni a labdát, mint egy cirkuszi fóka…

    • Minden vizisportot művelő és egykor művelő sportzsarnok előtt leborulok én, az úszni alig tudó.
     Még akkor is ha “csak” fókaként pörgeti a labdát a medencében (lol btw).
     Ego terén nincs problémám elképzelni ezeket a szitukat. A Kemény Dénessel készült a közelmúltban egy írás arról, hogy ő mire készítette ill. készítené fel az anyukákat mihelyst profi szintre emelkedik vizilabdaban a gyerek. Az egyik dolog az ego volt. Meg fog nőni – így vagy úgy. Gondolom ezen az átváltozáson a Tomi bá is átesik mihelyst víz és labdaközelbe kerül (a reptéren leginkább egy aranyos medve bocsra hasonlított aki nem nagyon akar mást csak utazni és felhőket nézni).
     Ha ràtalálok a hivatkozott írásra, belinkelem.

 1. Hát ja, Magyarországon meg a kurlingot nézik kábé 20-an.Van ez így.A képen meg Faragó pont úgy néz ki mint Charles Puyol… 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s