vallomás

Vallomással tartozom a kedves olvasónak:

Én is azok közé az idióták közé tartozom, akik pálinkával itatnak vendégeket és aztán jót derülnek a kedves vendég reakcióján az elsô pálinka szörpölés kapcsán.

A vallomást az alábbi cikk ihlette – és védelmemre legyen mondva, hogy a svédek ugyanúgy jót derülnek rajtunk (illetve bárki máson) miután a helyi akvavitet és különféle égetett szeszeket legurítattják velünk.

Viszont hosszas koccintás és egészségedrezés helyett ivás elôtt – pláne ünnepnapokon – dalolnak. Amit imádok!

A snapszdalok (svédül snapsvisor – ejtsd snapszvíszor) tárháza feneketlen, egy jobb szülinapi buliba cseperedve rájössz, hogy tökmindegy hogyan próbálkozol és hány éve élsz itt, kevés vagy ahhoz, hogy minden egyetem, város, esetleg megye tájjellegû snapszdalkészletét elsajátítsd. Néhány klasszikussal illik megpróbálkozni (a Helan går kötelezô, ha Will Ferell meg tudta tanulni, akkor nektek is menni fog, lásd videó alább, 1:40-tôl), de a tuti partitrükk az a mosoly, miközben a kezedben az aktuális pohár snapsszal (ami a borzalmastól az egészen tûrhetô ízkategóriáig terjedhet) együtt hümmögsz vagy lengedezel az asztaltársaságoddal – és persze iszol amint a dal arra utasít.

Lábjegyzet: a legborzalmasabb házi pálinkalôrénél is van rosszabb égetett svéd szesz. Szóval ne csüggedjetek, mindig van lejjebb.

a klasszikusok

Advertisements

2 thoughts on “vallomás

 1. Will Ferrellnek egy “pici” előnye azért van: 1995 óta egy svéd színésznővel él együtt (Viveca Paulin), aki 2000 óta a felesége és 3 gyerekük is van közösen.

  Will-t ld. még pl. a “Welcome to Sweden” tévésorozat közreműködőjeként 🙂

  • Köszi a kiegészítésért 🙂
   Will-t imadjuk, nem csak svédországi elkötelezettsége miatt (állítólag a nyarak nagyját Smålandban töltik, a kis stugájukban 🙂 )
   A Welcome to Sweden most indul az NBCn, kíváncsi leszek hogy ott mekkorát szól. Én végig kuncogtam az első szériát – vad bólogatasokkal azoknál a jeleneteknel amiket anno saját bőrömön tapasztaltam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s