ma van a napja – Vasaloppet

Ha március, akkor Vasaloppet. 90 km sílécen, klasszikus sífutó stílusban, mert az nehéz és nem modern. Ma kb 2000 nô és 13000 férfi állt rajthoz hogy teljesítse a klasszikus távot különbözô kategóriákban és tempóban, ami TVs szemszögbôl kábé így néz ki.

könyökök és sílécek mindenütt

A történelmi menekülést megörökìtô nagy nemzeti klasszikus stílusù sífutó derbyt minden évben március elsô vasárnapján rendezik meg. Gustav Vasa, a késôbb nagy és egységessé válò Svédország elsô királya ugyanezen a Sälen és Mora közötti útvonalon próbált valamikor 1520 körül az akkori dán király által ráküldött üldözôi elôl elmenekülni.

A táv 90 kilométer (olyan hosszù, hogy a beágyazott térképen ki kell zoomoljatok hogy lássátok) , az érdeklôdés óriási, így a szervezôk hosszú évek óta biztosítanak távokat és futamokat azoknak is, akik nem tudnak 90 kilometert versenyszeruen lesìfutni.

Vasaloppet - amit szabad: párosbotozás, diagonállépés, halszálkázásAmi tilos: szabadstílus.

Vasaloppet – ami tilos: szabadstílus.
Amit szabad: párosbotozás, diagonállépés, halszálkázás.

Forrás: Merriam-Webster

Van TjejVasa (30 kilometeres sífutás nôknek), és van KortVasa – szinten 30 kilometeres “rövid”táv mindenkinek, aki bírja. Aki kicsit többet bír, annak ott a HalvVasan – a fél Vasa a maga 45 kilóméterével, van 30 és 45 kilóméteres szabadstílusú SkejtVasan, gyerekeknek UngdomVasa, váltó Vasa (StafettVasa) ugyanazon a 90 kilómeteres útvonalo amin az eredeti futam, csak váltó mûfajban, és van persze versenyen kìvüli Vasa, amikor a 90 kilóméter csak a táv szépsége és fontossága miatt teszi meg az ember – és nem azért hogy nyerjen.

Engem, akit se a hideg, se a sífutás nem vonz mindez lenyûgöz.

A fenti távok ugyanazon a Sälen – Mora közötti szakaszon haladnak mint a mai Vasaloppet a futamot megelôzô egy hétben. A versenyt – amit a magyar wiki szerint néhány magyar versenyzô is teljesìtette már – a közszolgálat természetesen élôben közvetìti (sôt, késôbb a teljes 90 kilóméteres Vasaloppet versenyt meg lehet nézni a neten is (az év egyik legnépszerûbb TVs és sport eseményérôl van szó).

Arról nem is beszélve, hogy az áfonyalevest gyártó (nyammiii) monopólium ezen a napon termeli az éves bevételeinek nagyját. Az Ekströms áfonyalevesbôl (ami meleget ad és energiát a verseny alatt) becslések szerint 55000 liter(!) fogy el a Vasa hét során.

csodaszörp akcióban

Az elsokent befutót férfit és nôt Mora városában dalkulla (völgyhölgy) és dalkarl (völgylegény) várja egy tetemes méretû babérkoszorúval – meg némi puszival a sajtó kedvéért. Mivel az egész verseny a tradíciókról szól (klasszikus táv, klasszikus stílusban), a völgyhölgy és a völgylegény sem lehet akárki. Nem elég a dalarnai származás, a hajadon családi állapot, de ezenkìvül valamire való sportamazonnak vagy agg sportlegénynek kell lennie a jelöltnek – vagy minimum egy sportamazon és sportlegény kell hogy legyen a családban.

One thought on “ma van a napja – Vasaloppet

  1. Stokiban is van ilyesmi verseny, csak nem tudom a nevét, meg hogy mikor van… 😀 Tavaly tavasszal hozták a havat, meg le volt zárva a fél város.
    Én lexívesebben skóterral nyomnám végig a távot… 🙂
    Szeretek mondjuk síelni, de inkább csak lefelé…még úgy is elég fárasztó.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s