adás-vétel – vol 3

Elképesztô hogy mennyi mindent le lehet tudni két hónap alatt.

Például el lehet adni egy 105 négyzetméteres lakást Linköpingben és meg lehet egy venni egy 82 négyzetméteres belvárosi kulipintyót Malmöben. Ingatlan szempontból bámulatos a svéd bürokrácia. Hónapokig tartó hitelügyintézés és ingatlanos rémálmok helyett íme egy rövid napló arról, mi történt azelôtt mielôtt ma aláirtuk volna az új otthonunk vételi szerzôdését.

(Ha lemaradtál a korábbiakról, akkor itt elolvashatod, mi történt decemberben és januárban)

2013. február 4 – Vettünk egy lakást Malmöben
Pár óra vonatozás, néhány perces kavargás a malmöi tömegközlekedésben és 15.18-kor már egy aláirt szerzôdés példánnyal a kezünkbe vonulunk a tulaj autojához, aki van olyan kedves hogy elvisz minkat magához/hozzánk, hogy még ennek-annak utána kérdezôsködjünk.

 • hova valósi a konyha (hogyha bôviteni szeretnénk, jóhelyre menjünk az ajtókért és a fiókokért)
 • fûtés télen (megsülünk vagy megfagyunk)
 • mosókonyhát macerás e bérelni (nem az)
 • mi fér el a tárolóban (ugyanaz ami a mostaninkba)
 • milyen szinûek a falak (hogyha szétfúrjuk a festéket, akkor legyen esélyünk a helyesbítésre )
 • hogyan van olajozva a parketta (és itt kapjuk meg a város parkettás zsenijének a telefonszámát – kincs!)
 • miért mozog a radiátor a bejáróban
 • kik laknak a házban
 • hol a legjobb pékség a közelben (kincs: mert elárulja)
 • gáz e az utcán parkolni és hányszor fogják feltörni Alfiet (nem gáz, ha nem hagyod a fuxot az ülésen, akkor nagy bajk nem érhetnek)
 • milyen a belvárosi élet (király, mert minden közel van, beleértve a legközelebbi zöldövezetet)
áprilistól itt tobzódom

áprilistól itt tobzódunk

Rövid eszmecserénk után rámviláglik, hogy december 13.án volt nálunk az ingatlanosunk. Két hónap alatt lecseréltük a lakásunkat, és egyenlôre minden jel arra utal, hogy ez így jó lesz.

Drukkoljatok nekünk hogy jó legyen.

Advertisements

7 thoughts on “adás-vétel – vol 3

 1. Szia Éva, négyzetméterek a posztban, árak terén inkább a hemnet.se és a booli.se infóira hagyatkozz. Ez a poszt két éve íródott, azóta a linköpingi és a malmői négyzetméter és lakásárak is változtak, így túl sokat nem segít ha megosztom az akkori vételi árat.

 2. Huha, de jó sokat írtál, köszi.
  Gyááá, azért ez q nagy malac nektek, konkrétan létrán kell felmászni még a térdéhez is… 😀
  De szeretnék egyszer én is ilyen mázlista lenni… 🙂
  Érdekes ez az egész svéd lakáseladás-vételi mizéria, ha van elég infód, nyomjad a blogposzt is…(automatikus tárgyeset rulez….)
  Egész pontosan abból jött az ablakos kérdés, hogy még fent Lulujóban volt egy költözésünk, még sima bérlakásba; nyáron történt, néztük az ablakokat, tök jól záródtak, meg fiatalnak tűntek (olyan 6-8-10 éveseknek, az még bőven fiatal, sajnos), beköltöztünk és télen meg nem lehetett megmaradni a konyhában az ablaknál, mert másfél méterről már cúgos volt, vaddisznó módon.Nos nagyon nem szeretnénk egy ilyen hibába vételkor beleesni…Tudom, költözzön az ember fia télen, csak ez nem feltétlen ilyen egyszerű.
  Elkezdtünk már nézelődni, voltunk néhány lakásban, illetve környéken.Ez a brf még új, de utánanézünk, ha legközelebb visningen vagyunk.Nem most akarunk venni, valszeg még fog kelleni egy 1-1,5 év, addig pont ki akarjuk magunkat okosítani.
  A lakás falán kívüli-belüli dolog nem fordítva van? 🙂
  Illetve az ablak az külső vagy belső hely? (Többek közt pont ezért is hoztam szóba).A cső, vezeték, parkett stb az nem lehet ugye vitás, de az ablak?
  A konyhai gépek (hüttő, esetlegesen motyogatógép, beépített mikró, anyámkínja) az mindig a lakás része, ugye?Tehát költözéskor a régi tulaj ott kell hagyja…
  Kösz mégeccer, ha lesz még infó vagy posz.

 3. Javítás:
  Kb annyiból, mint egy svéd kisváros szélén lévő ócska luk vehet az ember Budapesten egy Rózsadomb tetején lévő, körbepanorámás, vadiúj, hektáros telkes kastélyt…

  Egy kis horror: Itt Stokiban egy 90-120 négyzetméteres, 3,5-5 szobás lakás, ami egy átlagcsaládnak éppen jó, kerül kb 2-3,5 millió koronába.Attól függően, hogy miyen maga a lakás, illetve hol van városon belül.
  Miközben haverék kisvárosban vettek kertes házat 400 ezerért…én meg a fejemet verem a falba…

 4. Grat a történésekhez.
  Huh, én bizony rühellem ezt a svéd licites adásvételt.Az egyébként is halálosan túlárazott ingatlanokat még felverik vagy 20-30-40 százalékkal…Vevőként ez q nagy szívás…Eladóként meg nem biztos, hogy visszajön.Kb annyiból, mint egy kisváros szélén lévő luk vehet az ember egy Rózsadomb tetején lévő, körbepanorámás, hektáros telkes kastélyt…És a lakások minősége sem indokolja ezt az árkülönbséget.Vakolt nádból készült fal, mozgó födém a léptek alatt, hő és hangszigetelés teljes hiánya…Ehh.

  Szabad annyit megkérdezni, hogy százalékosan mennyit ment fel a licit hatására a tiétek?
  Bostadsrätt-es volt?

  Mi is akarnánk venni valamit, de még az önrész összegürizése sem egyszerű… 😦
  Ja, az olyasmi, hogy esetleges ablakcsere, vízcsőcsere kire tartozik egy lakásnál?
  Ha az ember nem veszi észre vásárlásnál, hogy pocsékok az ablakok (teszem azt nyár közepén költözik valaki és akkor még nem cúgosak, ill. nem lehet érezni…) akkor utólag van e jogsegély lehetőség?
  Mi is keresünk vehető lakást, azért kérdezném ezeket.Kösz ha válaszolsz.

  • Hat a stockholmi lakasvetel az nekem is a horror mufajaba tartozik, nagyreszt az arak miatt.
   Malmöben ugyanazt a négyzetméter mennyiséget meg tudod venni fele annyi koronáért (persze hogy hol vagy és milyen lakást keresel az azért erôsen befolyásolja hogy 800000 koronáért veszel 90 négyzetmétert a gettóban vagy 2,5 millkát kipengetsz egy századelôs, cserépkályhás, belvárosi gyöngyszemért).

   Nekunk szerencsenk volt, minden téren: egy olyan regioban adtuk el a lakasunkat (Östergötland, Linköping) ahol most keresleti piac van. A kért árhoz képest 250000 koronával többert adtuk el a kis lakasunkat (és bár négyzetméterben nagy, ez egy low key környék, low key lakásokkal), és pontosan dupláját kaptuk annak az árnak amennyiért mi anno 3 éve vettük ezt a lakást.
   Megjegyzem a mi licitünk nem szállt el annyira mint amennyire számítottunk (kolléga mesélte hogy a 650.000es lakását 1.3 m koronáért adja el – szerinte hülye aki ennyit fizet érte. Szerintem is).De ez Linköping.

   Malmöben fordított a helyzet, ott kisebb a kereslet, sokkal, így eladni szívás, venni viszont jó, mert a vásárlókhoz fog alkalmazkodni az ár. Az ottani lakáseladás úgy néz ki, hogy a kikiáltási ár a cél – vagyis eladáskor tisztában vagy vele, hogy a licit nem fog elszállni, ezért úgy alakítod a kezdô árat, hogy az fedezze a költségeid, és reménykedsz abban, hogy a licitálók felnyomják az árat legalább az alapárig. Tapasztalataink szerint Malmöben a meghírdetett árnál kb 350.000-400.000 koronával kevesebbért tudod jelenleg eladni a lakásodat, ami abszolút a vevôknek kedvez. A lakást, amit végül vettünk a kezdôárért vettük meg.

   Ami a bostadsrättet illeti (igen, mi is abban utazunk), szerintem alaccsony a kockázat vételnél (összehasonlítva mondjuk egy házvásárlásnál. Egyrészt mindig kapsz egy igen részletes infot arról, hogy a ház, ahol az eladásra való lakás van milyen álklapotban van (értsd mit mikor újítottak fel, mik a tervek (ha vannak), pénzügyi áttekintés, stb), így tudod, hogy a lakásszövetkezet, akinek a tulajdonában van a ház, mire készül, ill milyen anyagi helyzetben van. Ezekhez az adatokhoz nem kell nagy zseninek lenned: pár årsredovisning és BRF(bostadsrättförening) honlap után tudni fogod, hogy jó helyzetben van a BRF vagy nem.

   Ès a legfontosabb: BRF esetében te lakhatási jogot veszel, vagyis minden, ami a lakásod falán kívül van, azt te tulajdonolod, és minden, ami a falon belül van, az a BRF gondja és baja. Ez változhat BRFrôl BRFre, de az nem fordulhat elô hogy te állod a teljes csôcsere költségét.
   Ami az ablakokat illeti,meg a zajt, vagy a szelelést, ott pl számíthatsz a kommunre. Malmöben pl most hogy átrendezik a belváros forgalmát a lakók jogosultak lesznek hangszigeteelô ablakok beépítésére (értsd: a város tisztában van azzal hogy mivel jár az ha a csendes utcákban ezentûl 85 busz fog járni, így azokban az utcákban lefogja cserélni az ablakokat). De ez Malmö.

   Szerintem legyen egy listátok, hogy mi az a minimum amit akartok egy lakástól, legyen egy tól -ig árelképzelésetek és kérjetek egy hitelelbírálást. Menjetek lakásnézôbe (neten vagy személyesen), úgyis ha most még nem aktuális a vétel. Nagyon sokat lehet tanulni ill gyakorolni így: megtapasztalni, hogy milyen a keresleti-kínálati helyzet, mire kell figyelni, mi az amit az ügynök elmond, mi az ami a hirdetésben fontos, mit kínál a BRF, stb. Ezek mind hasznos leckék lehetnek arra az esetre, amikor mindezt élesben kell mûvelnetek (a hitelbírálat meg három hónapig jó, és a banknak bármikor mondhatjátok, hogy scusi, nem vagyunk érdekeltek most a hitelben, met ilyen vagy olyan okok miatt nem vásárolunk lakást most.

   Uhh, gyorsan reggel ennyi jut eszembe. Igyekszem picit kevésbé álmosabb fejjel végigolvasni a kommentet, lehet hogy összedobok errôl még egy blogposzt (arról nem is beszélbe hogy milyen röhejes a licitálási folyamat).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s