adás-vétel – vol 2

Elképesztô hogy mennyi mindent le lehet tudni két hónap alatt.

Például el lehet adni egy 105 négyzetméteres lakást Linköpingben és meg lehet egy venni egy 82 négyzetméteres belvárosi kulipintyót Malmöben. Ingatlan szempontból bámulatos a svéd bürokrácia. Hónapokig tartó hitelügyintézés és ingatlanos rémálmok helyett íme egy rövid napló arról, mi történt azelôtt mielôtt ma aláirtuk volna az új otthonunk vételi szerzôdését.

(Ha lemaradtál a korábbiakról, akkor itt elolvashatod, mi történt decemberben)

2013. január 5 – Lakás eladó
A hírdetés kijön a helyi lap ingatlanos mellékletében. Ès mindeközben mi egyre bújjuk a netet és keresünk. Keressük azt a pár képet, amit azt súgja, hogy itt jó lesz élni.

2013. január 12-13 – Ingatlanos hétvége
Január elsô használható hétvégéje minden évben ingatlanos banzáj. Egy rakás lakást lehet megnézni ezen a hétvégén, köztük a miénket is. Minden lakáshoz minimum kettô idôpont tartozik. Egy délután, általában vasárnap, egy pedig egy esti órában, így vásárlóként van lehetôséged megnézni a lakást napfényben és sötétben is, vagy akár többször is ha kedved tartja. Tulajként sosem vagy otthon ezekben az idôpontokban, az ingatlanos dolga hogy körbemutogassa a lakást, így kihasználva ezt az “úgysem kell otthon lennünk vasárnap délután” opciót leautózunk Malmöbe, ahol vasárnap délutánra sikerült 12 lakástnezôt besûrítenünk. Mint kiderült jóból is megárt a sok, de ez csak a nap végére válik kristálytisztává, amikor szivacsos aggyal már alig emlékszel az utolsó három lakásra.

2013. január 15 – A második lehetôség
Hétvégén hat család járt a lakásban (amit a fotózás után ismét lelketlenné kellett tenni). Ez kábé háromszor annyi érdeklôdô mint amikor mi vettük a lakásunkat, úgyhogy örülünk Vincent. Kedd este kisebb az érdeklôdés, de mi, a kis naívak úgy gondoljuk, hogy az alacsonyabb érdeklôdés nem jelent semmit. Ezek még nem a baljós árnyak.
Közben megállapítjuk, hogy
1) a hétvégi malmöi felhozatal nem volt lelkesítô, így tovább keresünk
2) a kékszemû két munka között lesz a költözés idejére, ami jelentôsen megnyírbálja a hitelelbírálasi lehetôségeinket, így
3) egy fokkal alacsonyabbra tesszük a mércét, és a hétvégét megint Malmöbe töltjük lakásnézéssel

2013. január 16 – Indul a licit
Elkezdôdött a licitálás a lakásunkra. A svéd smsben kapja az ingatlanoshoz beérkezô liciteket, amit továbít nekem, hogy én is képbe legyek amíg naygban dolgozom. Feszült két nap: a potenciális vevôk ebédidôben licitálnak egymásra, mi meg drukkolunk, hogy a lakás ára az egekbe szökik és nekünk jó lesz, mert lesz bátor kezdôtôkénk az új lakáshoz. Izgalmas napok ezek.

2013. január 18 – Van egy vevônk
A licit bestagnált péntek reggelre és az ingatlanosunktól azt a hírt kapjuk, hogy van egy vevônk (aki nem mellesleg úgy szállt be a licitbe hogy nem volt megnézni a lakást – hiába, mindenkinek megvan a maga extrém sportja). Ha nekünk is jó, akkor hétfôn aláirhatjuk vele az adás-vételi szerzôdést.

2013. január 19 – Van egy szerzôdésünk
Lelkes kis ingatlanosunk szombata összerakja az egyébként standard adás-vételi szerzôdést, hogy azt nyugodtan át tudjuk olvasni hétfôre.
Belém áll az összes para és kétely: Valóban ezt akarom? Jó lesz ez nekünk? Nem fogunk beleôrülni a tudatba, hogy egy nagy tágas elôvárosi bunkert lecserélünk egy belvárosi kisebb zajosabbra? Mert normális emberek forítva csinálják: kisebbôl költöznek nagyobba, belvárosbòl külvárosból, háromszobásbòl négybe, satöbbi. Biztos csak a hozzám hasoló farfekvéses felnôttek ilyen gügyék hogy fordított logikával élnek…
Ilyen és ehhez hasonló gondolatok között tèpôdök miközben az új otthonunkat indulunk keresni.

2013. január 19-20 – A második lehetôség Malmöben
A hét során átnézett hírdetésekbôl kiszûrtük az esélyes 9-et amit ép ésszel meg tudunk nézni egy vasárnap (a múlt hétvégi lakásnézôkbôl tudjuk már, hogy kilenc helyet is nagy fogás szellemileg befogadni, de próba szerencse). Kilencbôl egy ellopja a szìvünk, nagyon, pláne a fantörpikus konyha amibe mindketten beleszeretünk. Oh csak valaki adna nekünk elég hitelt hogy beszálljunk a licitbe.

2013. január 21 – Eladtuk az otthonunkat.
Aláírtuk a szerzôdést. Àprilis 8 után már nem a mi otthonunk az otthonunk.

2013. január 22 – Indul a licit
Kaptunk hitelajánlatot, jót. Beszállunk a licitbe az álomkonyhás kéróért.

majdnem otthon

majdnem otthon

2013. január 24 – Elszáll a licit…
Ès vele együtt a mi reményeink is…De sebaj, nagy sóhaj, fel a fejjel és keresünk tovább. Vègül is van még pár hétvége a januárból.

2013. január 25 – Mi a helyzet az albérlettel?
Licitvesztett helyzetünkben megpróbálunk utánanézni az albilehetôségeknek. Albérletek vannak, itt-ott, ilyen vagy olyan állapotban. A négyzetméter, ami érdekelne minket kábé havi 2000 koronával többe kerül mintha megcsípünk egy keretösszeges lakást, ami azért elgondolkodtató. Illetve arra sarkalló, hogy tovább keressük az eladásra váró otthonunkat.

2013. január 27 – A harmadik lehetôség Malmöben
Nyolc hely van a hétvégi nézôlistán, három szívcsücsök különbözô okok miatt. Vicces, de két hétvégényi nézelôdés után lassan már körvonalzódik, hogy mi az ami fontos, mi az ami jó vételnek számít itt, és mi az amibe megéri belevágni.
Pechünkre vagy szerencsénkre a sorrendben második lakás elrabolja a szívünket, meg az eszünket is. Mindent tud, amit a jelenlegi büdzsénk szerint kívánhatunk magunknak és elég régóta eladósorban van ahhoz hogy ne szálljon el a licit túlzottan.
Reménykedünk, töprengünk.

2013. január 28 délelôtt – Licitálunk
Sok  átbeszélgetett óra és néhány klikkelés után beszállunk a kezdô licittel és várunk és reménykedünk, hogy ez a licit nem száll el.

2013. január 28 délután – Megnyertük a licitet
Az ügynök és az eladó is gyorsan ránkcsapott. Három hónap után minden lelkes vevôt komolyan vesznek. Minket is. Mi azzal számoltunk hogy egy hétig játszuk majd a licitelôset, ehelyett szerdán már kapjuk is a szerzôdéstervezetet.

2013. január 29 – Módosítják a hitelelbírálásunkat
Az ingatlanos papírokhoz kapunk egy frissített hitelelbírálást: kicserélik a számokat a papíron. Egyszerûsített bürokrácia. Délutánra már a banki papírok az ingatlanos néninél vannak (aki Porscheval jár munkába – elhaltunk amikor erre elôször ráeszméltünk), aki szerdára szerzôdést igért nekünk.

2013. január 30 – Àtnézzük a szerzôdést
Mivel nem vagyunk helyben és a malmöi ingatlanosunk szabira megy jövöhéten, így telefonkonferencicázva megyünk keresztül a két és fél(!) oldalas szerzôdés minden paragrafusán. Standard szöveg, standard ingatlanos svéd szókinccsel, amit lassan de biztosan három adásvételi szerzôdés átnyálazása után megértek már.
A szerzôdés kerek, nincs sok kérdésünk.

Folyt köv a februári részletekkel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s