adás-vétel – vol 1

Elképesztô hogy mennyi mindent le lehet tudni két hónap alatt.

Például el lehet adni egy 105 négyzetméteres lakást Linköpingben és meg lehet egy venni egy 82 négyzetméteres belvárosi kulipintyót Malmöben. Ingatlan szempontból bámulatos a svéd bürokrácia. Hónapokig tartó hitelügyintézés és ingatlanos rémálmok helyett íme egy rövid napló arról, mi történt azelôtt mielôtt ma aláirtuk volna az új otthonunk vételi szerzôdését.

2012. december 13 – Ingyenes árbecslés az ingatlanossal.
Az elmúlt egy évben ô kábé a harmadik ingatlanügynök aki nálunk jár. Minden eddigi ingatlanos meetingnek eddig az lett a vége, hogy jó, majd meglátjuk, majd visszahívunk és megálmodjuk hogy veled adatjuk el a lakást vagy mással. Aztán persze soha semmi nem történt.
Ellenben Luca mágikus napján a fiatal és lelkes ingatlanos fiú jó helyen volt jó idôben. Az árbecslés után gyorsan végigvitt minket hogy mi vár ránk ha most beleugrunk az eladásba, és megbeszéltük, hogy ha a lakásunkat jóidôben akarjuk jò helyen tudni (értsd az  hirdetés úgy jön ki, hogy beleessen a nagy év eleji ingatlanpromócióba) akkor holnap beszélünk és egyeztetünk, hogy akkor eladunk vagy sem és ha igen, mikor.

2012. december 14 – Rábolintunk az ajánlatra.
Egy nagy átbeszélgetett és átgondolt este után felhívjuk az ingatlanost, hogy igen, benne akarunk lenni a nagy januári promó csomagban (ami egy rakat extra hírdetési opcióval jár felár nélkül), és igen, másfél évnyi gondolkodás és töprengés után itt az ideje hogy költözzünk.

2012. december 18 – Leszerzôdtetjük az ingatlanost.
Aláírjuk az összes papírt ami felhatalmazza a lelkes és kedves ingatlanos fiút, hogy eladja a lakásunkat.

2012. december 19 – Elôkészítjük a lakást a fotózásra.
Ingatlanos cége válogatja, de általában minden ügynöknek az a célja hogy egy személytelen lakást adjon el. Nem a mi életünket akarja eladni, azt ahogy berendeztük magunkat a lakásba, hanem azt az életérzést árulja, amit a lakás kihozhat magából. Ùgyhogy vadul pakolunk és takarítunk. Semmi fotó vagy személyes tárgy, ellenben annál több gyertya, hangulatfény és rend legyen elôpakolva. Bizony mondom néktek ez gyermeknélküli felnôttként is kihívás. De éjféltájt kész vagyunk mindennel és lakást pár óra alatt otthonból eladási tárggyá varázsoltuk.

2012. december 20 – Fotózás
A fotós annyira pontosan jön, hogy nálam még partvis van amikor ajtót nyitok. Mindegy. Èn kiöntöm a maradék felmosóvizet, a fotós felállítja a statívját és elkezd fotózni. Szobáról szobára halad és mi lessük minden szavát. Mit hova mozdítsunk, hova rakjuk a szexi kék ikea szatyrainkat amibe mindent beledobáltunk amit végképp nem tudtunk elrejteni valahova. Izgi dolog ez, végül is ezeken a képeken áll vagy bukik hogy mit adunk el és mennyiért. Oh, és nini, pont ugyanolyan kamerája van a lánynak (aki fotóz) mint a kékszemûnek – legalább a technikai alapanyag jót sejtet.

vevôcsalogató

vevôcsalogató

A fotózással megvagyunk húsz perc alatt, mi örülünk, hogy a dekor narancsok nem rohadtak el a fotózásig, és látszólag az ingatlanos is elégedett. Mi visszamegyünk a munkába, az ingatlanügynökünket meg otthon hagyjuk hogy összeírja amit összeakarírni a hírdetés szövegéhez.

2012. december 26 – Szemle
Készen vannak a képek, az ingatlanos összerakta a hírdetést, amit egy netes felületen keresztül megnézhetünk mielôtt ország -világ elé kerülne (ez az az oldal ahol késôbb nyomonkövethetjük hogy hányan nézték meg a hírdetést, hol tart a licitálás, milyen teendôink vannak az eladás következô fázisában, stb). A képek jók, nem túlóznak, nincsenek szanaszét torzítva hogy tágasabbnak mutassák a teret, a vaku és a white balance sem riasztó, rendben van minden. A szöveg megfelel a valóságnak és kábé annyira érdekes egy ingatlan hírdetést recenziózni, mint egy szoftver dokumentációt, de ez egyikünknek sem új.

2012. december 30 – Lakás eladó
Néhány tetemes elfogyasztott karácsonyi fogás és öleléstôl átropogtatott baráti borda után a lakás hírdetés végre elérhetô a neten és a helyi TV-ben. Fura dolog a saját otthonodat a neten nézegetni, de meg lehet barátkozni ezzel az érzéssel.

Folyt köv januári részletekkel.

Advertisements

3 thoughts on “adás-vétel – vol 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s