December 24, 15.00

Szenteste délutánján a svéd lakosság nagyjából egyharmada TV-t néz, méghozzá 1960 óta kisebb-nagyobb változtatásokkal ugyanazt a programot, Donald kacsa és barátainak karácsonyi különkiadását nézi. A TV mûsor a 60-as években összeállított, rövid Disney filmekbôl áll és évrôl évre a svéd televíziózás legnézettebb programjai közé tartozik, amolyan igazi svéd klasszikus. Kicsit olyan Kalle Anka (Donald kacsa svéd neve) a svédeknek, mint nekünk a bejgli. Nincs karácsony nélküle, és ha szereted ha nem, megkapod.

A Disney rövidfilmek karácsonyi tündöklése 1960-óta töretlen

1983-óta nagyjából az alábbi rövidfilmeket (és még néhányat amit kifelejtettem) nézik a kisebb és a nagyobb svédek, minden évben egyszer, december 24.-én, három órától.

Amerikában a 60-as, 70-es években minden évben sugározták ezt a programot, majd a 80-as évek közepétôl kezdett itt-ott feltûnni a karácsonyi palettán. Nem úgy ahogy a skandináv országokban (értsd Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia) ahol 1960 óta megszakítás nélkül minden generáció háromkor leül a TV elé, és Donald kacsa barátaival együtt (akik amúgy jellegzetesen svéd morált tükrözô testesítenek meg a történetekben) várják, hogy megérkezzen a Mikulás (aki a svéd kultúrkörben az erdei manók és az amerikai Mikulás egyfajta egyvelege) és az ajándékokkal teli zsákja.

Alig egy óra, és kezdôdik a várakozás!

One thought on “December 24, 15.00

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s