hegesztem a blogot

Amíg elkészülök a decemberre tervezett blogprojecttel, addig süssetek sáfrányos tekercseket. Mert nagyon finom és nehezen lehet igazán elrontani.

A sáfrányos süti az advent egyik legnépszerûbb kiegészítôje. Tradicionálisan csak Lucia napján sütötték ezt a finomságot, mára azonban a boltokban és a pékségekben az advent elejétôl hozzálehet jutni. Àm az igazi hóka-móka a házikészítésû Lussekatt vagy Lussebulle. Elkészítése nem nagy ôrdöngôsség, a legnagyobb kihívást azt hiszem az élesztô és az ezzel járó kötelezô várakozási idô jelenti… 😀

Szóval tadám, recept következik.

Hozzávalók kb 35 db Lussebulléhez
50 g élesztő
100 g vaj
5 dl tej
250 g krémtúró
kb 1g sáfrány (nézzetek szét a piacokon, meglepô, de sáfrányban jók az esélyek)
1,5 dl cukor
fél tk só
körülbelül 17 dl liszt (kb 1kg)
néhány szem mazsola a díszítéshez

Elkészítés:

Variációk egy témára: Lussekatt formációk

Morzsold el az élesztőt egy tálban. A vajat felolvasszuk, hozzádjuk a tejet, és melegítsük kb 37C°-on. Öntsük rá az élesztöre és adjuk hozzá a többi hozzávalót. Gyúrjuk a tésztát simára és hagyjuk kelni konyharuhával lefedve kb 30 percig. A tésztát lisztezett a munkalapra tesszük és rudacskákat formálunk belük. Melegítsük elő a sütőt 225 C°-ra. A rudacskákat megcsavarjuk és S alakban sütôpapírral borított sütôlapra helyezzük és mazsolával díszítjük. Konyharuhával lefedve kb 20 percig ismét kelni hagyjuk, közben a sûtôt előmelegítjük 225 C°-ra. A tésztát tojással megkenjük és 5-8 percig, közepes tepsiálláson megsütjük. Rácson hagyva, konyharuhával lefedve hagyjuk kihûlni.

Lussekatt, lussebulle, saffran bun – kinek mi 🙂

Advertisements

2 thoughts on “hegesztem a blogot

  1. Még nem jöttem rá, mi a jó a sáfrányban – azon kívül, hogy drága 🙂 Valahogy nem szeretem az ízét… Na jó, sok vajjal megkenve elmegy a lussekatt.

  2. A titok nyitja hogy nem Svedorszagban kell venni a safranyt decemberben – hanem mondjuk Magyarorszagon, valamelyik piacon 😉 akkor kevesbe lesz csillagaszati az ara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s