cél a túlélés – november

Miközben persze a nyarat siratom, azért az élet nem áll meg, és zakatol a skandináv ôsz rohadtul. Az esô majdmindennapos jóbarátunk, ha nem esik, akkor szépen be van borulva (kivéve kéthetente egyszer, amikor kisüt a nap), a hômérséklet nagyjából -1 és 8 fok között hintázik, változó intervallumal, és novemberhez hûen a napsütéses órák száma tovább csökken.

A kedvenc statisztikai oldalam szerint, így november vége felé a napkelte/naplemente tükrében az alábbi mennyiségû napfény ér(ne) minket idefenn (ha nem lenne mindig felhôs az ég):

  • Pesten: 7:05/15:58 (ca 9 óra)
  • Malmöben  08:03/15:47 (ca 7 óra)
  • Linköpingben 08:09/15:20 (ca 7 óra)
  • Sundsvallban 08:34/14:42 (ca 6 óra)
  • Kirunában 08:41/13:12 (ca 4,5 óra)

Összehasonlítva ezt mondjuk az áprilisi számokkal, azért lehet némi elképzelésetek mekkora öröm a házban egy napfénylámpa nekem (mert a svédek jó része azért úgy van kódolva hogy segédeszköz nélkül is bírja a sötétet).

Természetesen szürke novemberhez hûen idén is feltûntek a helyi lapokban különféle cikkek arról, hogy hogyan befolyásolja a közérzetet és az egészséget ez a naaaagy szürkeség. Hát, nem jól. Az utóbbi hetekben sajtóba került kutatási eredmények alapján nagymértékben valószínûsíthetô (figyelem, nem tények, hanem kutatási részeredmények következnek), hogy a D vitamin hiánya (ami ugye a napfény segítségével termeödik/generálódik a szervezetben) állhat a hátterében a nagyszámú végbélrákos, diabéteszes és szklerózisos megbetegedéseknek (a kíváncsi svédül nem tudóknak itt a link durva angolul). A svéd Nemzeti Èlelmezésügyi Tanács jelenlegi ajánlása alapján a svéd otthonokban két éves korig mindenkinek ajánlott az extra D vitamin adása, ám a jelenlegi kutatási eredmények tükrében és a közegészségügy javának érdekében lehet hogy érdemesebb lenne kicsit kitolni a D-vitamin adagolást – legalábbis a cikk írója szerint, aki nem mellesleg doktor, szóval lehet hogy tudja, mirôl beszél.

Alternatívaként lehet hogy egész egyszerûen el kell kezdeni szeretni ezt a sötét és hûvös és vizes hónapot. Lehet hogy a testbe plántált extra D vitamin mellé a fejbe is el kell plántálni némi kötelezô novemberi jókedvet és derût? Svéd olvasóinknak ilyen téren ajánlanám a Nemi idevonatkozó részét (katt a képre, úgy nagyobb lesz), a magam részérôl pedig tovább folytatom az emberkisérletet – magamon- a skandináv szürkeség túlélése terén.

Utószó: havazik és holnapra mínusz húszfokot igérnek. Ha a blog nem jelentkezik pár napig akkor eltörtem a csuklómat a háromnapos esô után jégkorcsolyapályává fagyott Linköping valamelyik utcáján.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s