novemberi nyársirató – nr 9: minden turista egyre megy

Minden napra egy mese – meg néhány kép. Most hogy rámszakadt a november épp itt az ideje elôvenni a lélekmelengetô nyári képeket. Ha lemaradtál volna a korábbi kurta nyári élménybeszámolókról, akkor keresd a nyársirató taggel felszarvazott posztokat.

* * *

A kép egy tourinform irodában készült, két – hároméves brossúrák mellett és közepette.

same same but different

Szemgyönyörködtetô látvány, ám turisztikailag néha érthetetlen ahogy a balatoni turizmus sok helyen még a 90-es évek végénél tart – pláne olyan településeken, ahol a turisztikai bevételek nagyját az idegen anyanyelvû turisták termelik. Röpke balatoni körutunk tanúlsága alapján sok helyen továbbra is a német a turizmus hivatalos nyelve (és csak utána jön az angol – pedig lehet hogy fordítva jobban lehetne kommunikálni a jobbára már nem német anyanyelvû turistákkal) és a szállásadók még mindig az 1998-ban összehackelt honlapborzalmon keresztül próbálják megtölteni fizetôvendéggel a különféle Klára lakokat, Erzsi-házakat és két badacsonyi kedvencemet, a Hív-Lakot és a Vár-Lakot (bíztam benne titkon hogy a környéken valahol megtaláljuk a B@sz-Lakot is, de ez nem így lett).

Furcsa volt látni, hogy sok helyen még mindig síkhülyének nézik a turistát (függetlenül attól, hogy az milyen nyelven beszél) és nem képesek 60 vagy urambocsá 90 fokon kimosni az ágynemûhuzatot/függönyt/asztalterìtôt (a porszívózás vs padlószônyeg témakörét most inkább ne is boncolgassuk). Vagyok az a naív lélek aki azt gondolja, hogy az apró dolgok gondoskodnak arról, hogy ha már úgy döntök, hogy megosztom a házam egy részét (ehm, több mint háromnegyedét) a szép és nem szép kártyás vendégekkel, akkor a tôlem telhetô legtöbbet megteszem azért, hogy a vendégeim jó szájízzel hagyják el a kis akármilyenhülyenevû-lakomat. Nem kell vadiúj design bútor és hat idegesítô neonszínben tündöklô hangulatvilágítás: elég ha ôszinte és kedves vagy a vendégeiddel (mind a honlapodon, mind személyesen), igényes tisztasággal tartod karban a kiadandó szobákat, és a honlapod toldozgatása-foldozgatása helyett összefogsz a többi szállásadóval (akik nem az ellenségeid, hanem a tettestársaid a vendégvárásban) és együtt próbáljátok eladni a szálláshelyeiteket egy szépen karbantartott webes felület segítségével (összehasonlításképpen lásd www.zimmerinfo.hu vs www.badacsony.com).

Nota bene szerencsére az ellenpéldák tömkelege létezik és nyílván ahány házkiadó annyi szokás, de annyira szúrta a szememet az a néhány ciki ellenpélda amibe belebotlottunk (a szálláskeresési kalandtúráról nem is beszélve) hogy ki kellett írjam magamból ezt a pár keserû pirulát.

Ettôl függetlenül továbbra is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s