krumpliszünet

Szerda óta mindenki anyázik mert senki sem találja a dánokat az irodában. Mármint nem itt, hanem Dániában. A kollégák ugyanis elfelejtették kitenni a Bocs, szabin vagyok táblát az Outlookba és ez bizony határidôk környékén kicsaphatja a biztosítékot a svédeknél.’

Mindegy is, mert a gyakorlott svéd kollégák tudják, hogy mit csinálnak a dánok illetve hol vannak ilyentájt.

Krumpliszünetelnek.

Igen, jól látjátok, nem elírás, hanem tényleg: krumpliszünetelnek.

Anno réges régen a nagy svéd birodalomban is volt krumpliszünet (az összes skandináv és germán országhoz hasonlóan) ami egész egyszerûen arról szólt, hogy elmegy mindenki aki él a földön (föld = Svédország) krumplit szedni, lévén az egyetlen értelmes dolog ami itt (is) megterem és mindenki számára elérhetô táplálék volt az a krumpli volt, így minden gyerek, felnôtt és idôsebb felnôtt elment a földekre hogy a téli túléléshez szükséges krumplit kiszedje az anyaföldbôl.

Nota bene a krumpli nagyhatalmi kaja még mindig: el sem tudjátok képzelni mekkora eszmefejtést lehet futtani arról, hogy az ebéd mellé tálalt fôtt krumpli (fôtt krumpli – azaz só, víz, krumpli) milyen jól vagy rosszul van megfôzve (nem is beszélve arról, hogy mennyi házi praktika van a krumplifôzés körül).

Persze amit a svédek viccesen még mindig dán krumpliszünetnek hívnak az nem más mint a közoktatásbeli ôszi szünet, ami lassan de biztosan a svéd birodalmat is eléri, szép sávosan (értsd az ország különbözô térségeiben más és más héten mennek el szünetelni a diákok és a tanárok, hogy ne egyszerre tünjenek el az apukák és az anyukák az ország összes munkahelyérôl).

A dánok klasszikusan október második vagy harmadik hetében mennek el szünetelni (helyi idôszámítás szerint a negyvenkettedik héten) és valószínûleg csak a svédek szerint szednek krumplit ilyentájt, míg a svéd ôszi szünet október végére esik.  Az ôszi szünet megjegyzem óriási biznisz, mert azon kívül hogy diák és tanár fellélegzik és nem megy suli közelébe egy hétig nos ez sok családban azt jelenti, hogy akkor papa-mama (mindkettô vagy legalább az egyik) is szabin van, és ha már szabin van a család és a svéd ôsz olyan amilyen, akkor miért ne utazzunk el valahová (mert a fogyasztói társadalom ugye fogyaszt nagyban – utazás terén is). Ha nem utazik a család, akkor is forog a biznisz tovább, mert mindenki aki él és üzletet vezet, tudja, hogy az átlagnál több gyerek és szülô fog megfordulni a városban, így a mindenféle játszóházak és szabadidôs nyüzsitevékenységek mellett azért tele van város és az internet leárazásokkal.

PS.: Akinek fekete lyuk a belinkelt videó, az sûrgôsen mûvelje ki magát Rigetbôl meg Lars von Tierbôl.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s