április vége

Ah, végre Valborg – ez azt jelenti hogy vége ennek a fogcsikorgató és vizes áprilisnak.
Az április mint koncepció lehetne vidám, élet és reményteljes – de itt Skandináviában valahogy nem mindig az.

Ez a leghosszabb télvégi hónap, amikor minden megeshet – és minden meg is esik.

 • Van hó, minden évben, ami úgy egyik percrôl a másikra leesik (és néha itt is marad)
 • Van havasesô, mert az kell (?)
 • Van napsütés és reményteljes 10 fok körüli hômérsékletekek, de csak hébe hóba, úgy két hózápor között.

egy kevésbe vonzó áprilisi nap (Húsvét, 2012)

Persze van húsvét, meg temérdek húsvéti édesség (amibôl a konzulensek világában a húsvétot megelôzô hetekben minimum két kiló per fô/per hét fogy el) és remény hogy idén is lesz tavasz. Ez utóbbi abban nyílvánul meg hogy április közepén  az éttermek elkezdik kipakolni az asztalaikat (takaróval és elektromos melegítôkkel felszerelve, mert máskülönben mindenkibe belefagyna az, ami belefagyhat) és a népek, mint rendes gyíkok rendületlenül elkezdenek kint ücsörögni a napon.

egy jobbfajta árilisi nap

Szintén a megállíthatatlanul közeledô tavasz jele, hogy áprilisban bizony le kell cserélni a téli gumikat nyárira. Jogállam révén ez is törvénybe van iktatva, azzal a kiegészítéssel, hogy ha az idôjárás megköveteli, akkor használhatod még egy ici-picit a téli autóskellékeidet (megjegyzem mi, a rendes és reményteljes népek a már a húsvéti hózápor elôtt lecseréltük a kerekeinket – mert szeretjük az izgalmakat).

További jóhír hogy napról napra veszi át a hatalmat felettünk a nap itt északon. Ahogy a szemfüles Àkos a Facebookon megjegyezte, minden héten majd félórával világosabb van. Bizony Àkos, ez így van kábé február óta és egészen a nyári napfordulóig így lesz (ujjé, most kell örülni).

Összehasonlításképpen napkelte/napnyugta április végén (forrás)

  • Pesten 05.28/19.55
  • Malmöben 05.23/20.46
  • Linköpingben 05.09/20.51
  • Sundsvallban 04.31/21.01
  • Kirunában 03.32/21.39

Àprilis végére a napsütéses òrák száma kábé 270 óra/hónap körül jár; összehasonlításképp januárban még csak 40 òrányi napsütéshez jutottunk, úgyhogy ne csodálkozzatok ha minden északon élô boldog örömcsomóként fagylaltot majszol és sört iszik alig 15fokban és napsütésben. Öröm ez a 15 fok nekünk itt élôknek és aki szeret, az most nem hagy mindenféle kommentet a 26 fokokról és arról hogy érik a cseresznye, hanem velem örül, hogy végre rügyfakadás van. Köszi, és riszpekt.

Ha érdeklôdô blog olvasó vagy, akkor az alábbi linkek és keresôszavak segítségével elmélyítheted tudásod a Valborgròl

From all year round in Linköping
 • zanzásított blogbeszámoló Valborgról és a holnapról, ami errefelé nagyon vörös
 • ha van Spotify-od, akkor az olvasás mellé ajánlom ezt a remek albumot, aminek a nagyját ma majd minden valamire való egyetemi kórus elénekli délután tájban, a Valborg ünnepségek egyik fô attrakciójaként.
 • továbbá ha ezeket a napsütéses hosszúhétvégéket zárt térben, internet elôtt üldögélve szereted eltölteni, akkor az alábbi keresôszavak bizonyára kellemes percekkel örvendeztetik majd az érdeklôdô olvasókat (hm, ez akár egy L’art pour l’art diakép aláírás is lehetne): Valborg i Uppsala; Valborg i Lund (most mit mondjak, a két legöregebb egyetemi városban kicsit nagyságrendû mûfaj ez a Valborg dolog); Valborg i SVT (köztévé videóösszefoglalói a Valborg ünnepségekrôl)

Addig is amíg este megrakják a tüzet (ami annó pogány termékenységi ritus volt, majd bosziûzô hagyománnyá vált, mára pedig szimplán piromán és kerti munkában aktuális bozótégetô-téltemetô szokássá vált és tök széééép) én ledolgozom a napi nyolcat (Figyelem: Svédországban nem menô államilag mindenféle szabadnapokat adni; vagy benne van a szerzôdésedbe, hogy az ünnepnapok elôestéjét megkapod, vagy kiveszel egy nap szabit, vagy dolgozol), aztán három óra magasságában majd elszökök a Borggårdenbe kórust hallgatni.

2 thoughts on “április vége

 1. na igen, a cseresznye meg a meggy az q-ra hiányzik.Bár lehet kapni befőttben, az is valami.Jó eséllyel idén otthon se lesz sok, legalábbis nálunk a szülőknél elfagyott majdnem minden.

  Első alkalommal jól kitaláltam, hogy a Valborg-tűznél majd sütünk szalonkát (nem a repülő kis állatot, hanem a disznó oldalát), ahha.Kb 6-8 méteres lángok voltak, annyi gazt, meg éghető cuccokat szedtek össze.Max 5 méterig lehetett megközelíteni a tüzet a forróságtól.Hamar letettünk a sütögetésről. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s