legyen már vège a télnek – február

Február, a hónap, amikor állandóan rámtör a “legyen már vège a télnek” érzés, akkor is ha odakint masszív tél és minuszok vannak. Ez pedig eléggé tipikus itt északon (is), nem véletlen, hogy február a síszünetek hónapja. A síszünetek ugyanabból a tradícióból erednek mint az anyáink korabeli szénszünetek, és nagyjából követik a Húsvét dinamikus ritmusát, hogy a síszünet és a tavaszi szünet ne essen túl közel egymáshoz.
Tekintettel az ország méretére, az emberek pénztárcájára és mehetnékére (illetve minden bizonnyal a GDPreis) a síszüneteket sávosan tartják az iskolákban, hogy ne egyszerre tûnjön el a sok gyerek a lejtôkre.
A síszünetek Götaland nyugati részén kezdôdnek(Göteborg és Jönköping környéke), a Vätterntôl nyugatra február második hetétôl tünnek el a gyerekek és a szûlôk a lejtôkre, ezt követi Götaland déli és keleti része, mjad február végén Svealand. Norrland márciusban síszünetel, amikor mindenki hazatakarodott a lejtôikrôl.

A február még vaskosan a télrôl szól, ámbátor már sokkal világosabban. Az év leghidegebb hónapja, kipipálva, a napsütése órák száma tovább duplázódik (ez Linköpingben a januári 40 óra/naphoz képest már 70òra/hónapot jelent), a nap már 8 óra elôtt kell és 16.00 körül kezd lemenni (ergó a hónap végére már világosban mész haza a munkából – isteni!), és Malmö környékén a hónap végére már be-bekacsint a tavasz.

Gasztronómiai szempontból a február a Semla-ról szól, errôl a vaskos téli édességrôl, amibe királyok haltak bele és amibe én elsô kóstolásra beleszerettem. A szerelem a magam részérôl töretlen, még akkor is, ha idén nem vettem ki a részem a szokásos semla-kóstoló projectembe (aka egyél annyi semlát, annyiféle cukiból amennyibôl csak lehet és próbáld felidézni melyik volt a legfinomabb), bár húshagyó kedden azért jóízûen letoltam a céges Semlámat (igen, a Semla akkora nemzeti intézmény, hogy húshagyó kedden a cégek ezzel etetik a népeket a délutáni fikákon).

Apropó húshagyó kedd, ami ugye a fársángi szezon vége: farsang, karnevál, álarcos bál, farsangi fánk – na ezek azok a tradíciók, amiket egy luteránus országban hiába kerestek. A farsangnak és az ilyesfajta mulatozásoknak se hagyománya, se új divatja nincsen – pedig azt gondolná az ember, hogyha a Halloween tért tud hódítani, akkor csak be tud lopódzni egy farsang is a szívekbe és a kultúrába, de ez halott ügy. A Valentin napot is csak a kereskedôi szféra erôlteti, az emberek nem rohangálnak nagy mély szívszeret virág- és csokiáldozatokkal a szeretteik után, ráadásul nem is Valentin nap a Valentin nap, hanem Mindenszivek napja (etimológia a lá Mindenszentek).

Görgôs síléc (aka görsì?)

Szóval álarcos bálak nincsenek, viszont van sport, minden mennyiségben. Mindenki síel, vagy a síszünetben, vagy a közeli lejtôkön (ha van elég hó ugye; ez idén felénk necces ügy volt), vagy hóhiányában görgôs síléceken (hm, ha követjük a görkorcsolya – gördeszka etimológiát, akkor görsín).

Dögnehéz edzésforma (mivel a hó dinamikája ugye nem segít, így te fektetsz be minden izmot hogy elôre lökd magad), ami állítólag kiválóan emulálja a sífutás modern vagy klasszikus változatát, ez utóbbi ugye a márcisuban esedékes Vasaloppet kulcseleme. Ès ha ôszinték akarunk lenni, akkor a legtöbb hó és sportimádó februárban agyba-fôbe erre gyúr.

az illusztráció nem egyenlô a kollégával

Pèldaként csak egy kollégát említenék meg, aki épp a klasszikus svéd kört készül lenyomni (Vasaloppet/90km sífutás – Lidingöloppet/30km futás Lidingö szigetén – Vättenrundan/300km bringán a Vättern körül – Vansbrosimningen/3km nyílt vizi úszás), és a Vasaloppetre készülve februártól részmunkaidôben dolgozik. Hétfôtôl csütörtökig dolgozik, pénteken és minden este meg edz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s