retrójárat

Ma esti céltalan böngészéseim közepette rátaláltam gyerekkorom nyaraira.

Kábé tizenöt-hat éves koromig minden nyáron elvonultunk kis alföldi családként ide, a Bükki Nemzeti Parkba táborozni. Csak mi, néhány hozzánk hasonló lelkes kis család, az erdô,a sátor, a kutyák, a végeláthatatlan bogrács és teapartik esténként, no meg a tábortûzek.
Napközben kis természetbúvárt játszottunk és növényekrôl tanultunk, amikor meg már elég életképesek voltunk, akkor eltùráztunk valamerre Bánkút, Répáshuta felè/környékére.

A táborlakók zöme tartotta a kapcsolatot egymással az év többi részében is (note: hardcore képeslap és levelezésrôl beszélünk itt, a történelmi internet nélküli idôszakból), de személyesen nagyjából csak évente egyszer, abban a 10 napban találkoztak a családok. Meg a törpék (aka a gyerekek).

A legszebb ebben a táborozós történetben, hogy bár mi utoljára kb 14 éve (nem lehetek ennyire öreg) jártunk a tábor környékén (anyut akkor kapta utoljára el a nosztalgia, így felvittük ôt táborozni kicsit; utána azt mondtam hogy szép volt, jó volt, de ô már öreg ehhez), de úgy tûnik, hogy a hagyományok és a tábor és a szokások ugyanúgy élnek, mint amikor még minitörpeként rohangáltam a réten a kullancsaimmal a nyakamba. A képeken, amiket a 2010-es táborról találtam, ugyanazok a kémcsövek tûnnek fel a virágokkal és növényekkel, amiket anno nekem is meg kellet tanuljak, hogy rendes-kedves-okos táborlakógyerek legyek. A gyerekek ugyanúgy gólyalábaznak, mint kismillió évvel ezelôtt; a tölgy, ami a tábor üzenôfalaként szolgált még ma is ott áll, és hirdeti a táborlakóknak a napi eseményeket. Hátborzongató 🙂

De az egész retrójáratban az a legszebb, hogy a fenti képeken ismerôsökre találtam, a sátorszomszédainkra, akikkel, hát ja, kb 15 éven keresztül együtt nyaraltunk. Ès akik ugyanott nyaralnak, ha csak pár napot is, mostanság is (remélem; a legutóbbi hivatkozást a táborra 2010-bôl találtam).

A Godò család, meg a Dr. Lénárt János Országos Környezet- és Természetvédelmi Hegyitábor. Nem tagadom, elkapott a nosztalgia – bármennyire veszélyes mûfaj is ez. 🙂

 

Advertisements

7 thoughts on “retrójárat

 1. Szia!
  Nem tudom hogy hallottál-e róla, de valószínűleg idén lesz az utolsó tábor Hereg-réten. Olvastam hogy régen minden évben kijártatok, utána kérdezgettem és azt mondták hogy a te anyukád volt a gyógyteafőzős néni:)
  Ha gondoljátok és van rá módotok akkor, gyertek fel legalább pár napra.
  Tényleg gyertek fel, lehet több alkalom már nem lesz rá :S
  Nyilas Bálint
  U.i.:tábor ideje 07.06-07.15.

  • Bálint, you made my day 🙂
   Köszi az infot a taborrol, reszemrol ket eselyes hogy eljutok e iden arrafele, de anyut – ha mar ennyire emlekeznek ra (te jo eg, te jo eg, ennyi ev utan is o a gyogyteafozos néni 🙂 Ôrulet!) lehet hogy elirányìtom Heregrét felé!

  • Àgi, én jártam az egyetlen(!) svéd bükkösben, és meg kell erôsítselek, hogy hiába zöld, meg bükkös erdô, meg tele van itt északon amúgy is fával minden, a Bükk erdô a mi erdônk (szív) (szív)

 2. I used to go camping with my family, not in the middle of the forest, but in enclosed areas with some infra-structure (bathrooms, showers, swimming pools, a restaurant we never really ate at). it was fun… 😀

 3. Wow1: csak nem a nagyvisnyói volt üttörő tábor helyén volt/van ez a hely?
  ott kétszer is voltam, nagyon jó volt. Egyszer elindultunk a családdal megkeresni az Ablakos köveket. Órákon át sétáltunk, de semmi. Erre visszafelé, a kiindulástól 5 perce megtaláltuk őket..:D
  Wow2: svéd Google Maps felület..:)

  • Wow1: Nem, nem Nagyvisnyo. Ez a hely Felsotarkanytol autoval kb 10 – 15 perc, Nagyvisnyo meg valahol Szilvasvaradtol joval eszakabbra van.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s