január

Sok szempontból a január nem feltétlenül az év legérdekesebb része: nem elég hogy a karácsonyi szezonnak vége, de ráadásul (meteorológiai szempontból) ez az év leghidegebb hónapja.

Ennek ellenére sok jó dolog történik januárban. Egyrészt januárban már túl vagyunk a téli napfordulón, ami azt jelenti, hogy a legsötétebb napoknak VÈGE. Persze ez még mindig azzal jár, hogy Linköping földrajzi magasságában a napsütéses órák száma nem több mint 40óra/hónap (napkelte 8:30 körül; napnyugta 15.30 után), de örülünk, mert ezek az órák napról napra nônek (percekkel, de akkor is).
Összehasonlításképp januárban Kirunában még nyoma sincs a napkeltének és napnyugtának. Örülök, hogy nem ott élek.

Annak is örülünk, hogy a karácsony utáni leértékelések (mellandagsrea – koncepcionálisan karácsonyi leértéklésnek felel meg) kitartanak egészen január közepéig – végéig. Annak kevésbé örülünk, hogy januárban már lehet tavaszi rucikat kapni, amikor a külsô hômérséklet még minimum àprilisig 0 fok alatt/körül mászkál, de ezzel az életérzéssel három tél után megtanulunk együttélni.

További jó hír, hogy január 6.a, Vízkereszt, munkaszüneti nap, így a hosszú karácsonyi szabadságolásokat nem nehéz szabi-takarékosan megoldani. Klasszikusan itt is Vízkereszt környékén pakolják el a jópofa karácsonyi ablakdíszeket és helyükbe visszakerülnek a világosságot kárpotló ablaklámpák. A januárral járo hideg és sötét elleni védekezést/túlélést serkentô hír az is, hogy karácsony után minden jobbfajta cukiban (konditori) hivatalosan elkezdik árulni a semla-t, ami továbbra is gigantikus ízélményekkel járó fenséges édesség (nem vagyok semla függô, nem vagyok semla függô, nem vagyok semla függô).

A svéd hagyományokhoz méltóan, a hivatalos, munkaszüneti napokat tartalmazó kalendáriumok mellett január környékén böngésszük át a félhivatalos ünnepnapokat rejtô naptárokat is. Ezek nem munkaszüneti napok, nincsenek benne a naptárban, de ha elég lökött vagy, akkor figyelemmel követed ezeket a tematikus napokat.

Januárban az alábbi “témanapok” kerengenek a köztudatban. Dôlt betûvel a klasszikus, falinaptárban is megjelenô napokat találjátok, a vastagon szedett napok egyben munkaszüneti napok is (aka röda dagar – pirosbetûs napok).

2012-01-01 – Ùjév
2012-01-01 – Nemzetközi pizza nap
2012-01-05  – Vízkereszt elôtti délután
Minden munkaszüneti elôtti nap felbukkan egy ilyen nap; munkáltatója válogatja, hogy ez szabadnap vagy sem; naptárban felbukkan.

2012-01-06  – Vízkereszt
2012-01-07  – Tematikus napok napja
2012-01-13  – Tjugondag jul
Karácsony huszadik napja. Aki jártas a népi folklórban az hagyjon egy üzit arról, hogy ez mirôl is szól tulképpen.

2012-01-15  – Tulipán nap (ennek még utána kell járjak hogy miért pont aznap és januárban; kommentben kisegíthettek nyugodtna 😉

2012-01-19 – Sten Sture lábának napja
Sten Sture, egykori svéd uralkodó halálának a napja. A lábát ért halálos ágyulôvés következtében a dánok tovább tudták folytatni galád terveiket a kalmári unió árnyékában.

2012-01-20 Jelszócsere nap
2010 óta a PC för Alla svéd magazin ezt a napot nevezte ki (félhivatalosan) a jelszócsere napjának amolyan internetes adatvédelemre való figyelemfelhívásként.

2012-01-21 – A nagy ölelés napja
További részletek itt http://www.nationalhuggingday.com/

2012-01-24 – Feleségmentes nap
Anno valamikor a nagy szuffrazsett jegyében kikiáltották, hogy ezen a napon a házimunkát ne anya végezze, hanem apa. Fontossága a modern emancipált világban – legalább is itt északon – elhalványult.

2012-01-25 – Halvsnödagen (nyomozok, hogy ez mi)
2012-01-25 – Nemzetközi lepra nap
Nem vicc! Röviden itt, picivel részletesebben itt.

2012-01-26 – A futás napja
2010 óta január 26-át használják a különbözô, fagyhalált nem ismerô futóklubbok ezt a napot arra, hogy felhívják a figyelmet erre az egyszerû de nagyszerû edzésformára.

2012-01-27 – Nemzetközi Holocaust emléknap

2012-01-28 – Európai adatvédelmi nap
2012-01-29 – Vegánpizza nap (no comment :D)

Januárhoz tartozik az elsô síszabik megjelenése, amikor a kollégáid eltûnnek síelni a Sälen – Trysil – Åre háromszög környékén üzemeltetett sípályák egyikén. A téli nyáriszabik is megjelenk itt – ott, amikor síelés helyett a vizisíelést és 25+ fokos Thaiföldet (vagy valami ehhez hasonlót) választod, hogy túléld a tél hátralevô hónapjait.

Apropó tél. Mint az élet minden területén, a svédek idôjárásilag is praktikusak. A svéd meteorológiai intézet definíciója szerint a tél beköszöntét az jelzi, hogy az adott területen öt napig tartósan 0,0 Celsius fok, vagy azalatti hômérsékletet mérnek. Történelmi adatokat nézve ez azt jelenti, hogy Kiruna környékén október közepétôl tél van, Östersund magasságában a tél november elején jön, Stockholm vonalában december elején köszönt be a tél, míg a szerencsés malmöi lakosok nem kapnak télbôl január elejéig. Aztán ugye persze jön az anyatermészet és ezeket a dátumokat olykor-olykor jól átrendezi, de ezt most hagyjuk. A mellékelt térkép remélhetôleg segìt eligazodni, hogy a fent említett városok hol vannak.

 

Advertisements

3 thoughts on “január

  1. szia!
    idonket benezek a blogodra es olvasgatom, ugyhogy ha nincs ellene kifogasod, kirakom a sajatomra a linkek koze.
    udvozlet umeåbol! 😉

    igen, igen, veget ert a legsotetebb sotetseg!!! viszont itt a minusz 20 fok… 🙂

  2. Szia.
    Igen a nagy felvilágosodást én is imádom, itt Stoki magasságában szilveszter óta kb másfél! órával nőtt a világos időszak, csak délután.A reggeli rész is vadul növexik.Utánaszámoltam és így is kell legyen, hiszen a decemberi kb 6 órából lesz júniusra 20 óra nappali fény.Durva…Ja, és Kirunában azért az is igaz, hogy már kb március-áprilisra nagyon elveri Linköpinget is (meg úgy az egész országot) nappali világos órák számában… 🙂 Májustól meg kb le se megy a nap…elárulom, q jó dolog azért az is… 😀 Mi csak Luleåban éltünk, az is elég fent van, ott volt még nyáron kb másfél óra szürkület.Az volt az “éjjel” …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s