nagyon svéd és nagyon ôszi

A blogger jelentkezik, mert bár a svenskalandozás csendben van, azért az élet zajlott és zajlik nagy sebbel-lobbal a sorok írója körül.

Miközben a blog kussolt és a blogger befejezte a nagy nyári utazgatós hétvégéit, addig munkakörileg a veggie brunette átváltozott document managerré pedig nem az és megpróbált koordinálni egy kis csapatot és a velejáró összes dokumentációs – publikációs procedúrát a közeledô szállításra. Ez így leírva tökjól hangzik, és izgalmas, dehogy erre a munkakörre ennél a cégnél én kb 2 év múlva lennék alkalmas egészséges gyomormûködéssel, az is biztos.
Sebaj, már leszálló ágban van az átmeneti karrierturném, megtapasztaltam, hogy erre is képes vagyok, és tudom, hogy van élet miután lelép a szenior kollegád és itt hagy a szarban és már látom a fényt az alagút végén (új kolléga, ALIEN!), úgyhogy mostmár lágyabb apátiával élem meg, hogy itt van az ôsz.

Mikor beugrottak hozzánk az elsô éjszakai fagyok október 7.e magasságában akkor rákérdeztem a kékszemûre, hogy ugyan árulja már el hogy hány klasszikus svéd költôbálna írt arról, hogy milyen csodaszép az ôsz? Mert ugye nekünk van Petôfi Sándorunk, meg Tóth Àrpádunk, meg Vas István, meg egy rakás versíró / költô / költôbálna, aki elmesélte különféle verslábakon hogy mitôl szép az ôsz, de vajon léteznek e klasszikus svéd ôszi versek a természet ilyentájt elôbukkanò szépségeirôl? Nem meglepô módon nemleges választ kaptam a kérdésemre, és hát némiképp nem is meglepô, hogy az esôvel társulò, hüvös szeles alig hét fokban az északi poéták nem esnek hanyatt a falevelek színkavalkádjától amit kábé két és félhétig lehet élvezni, mert utána csak a legfagytûrôbb fákon ácsingózik néhány hullásra várò levél. Persze lehet hogy csak mi vagyunk irodalmilag alultápláltak.

Szóval kevés pozitív dolog szól az ôsz mellett. Vízálló dzseki, lehetôleg béléssel, hogy meleget is adjon, tapta, tabát (sapka, kabát), amit rövidesen lecserélhetsz a téliesebb kiadásù kabátodra, és egy reményteljes napszemüveg arra a néhány napra, amikor a nap még próbálkozik némi meleget adni. Èrtékelem a próbálkozásait, és a szines leveleket is szeretem, de a pozitív, pán-naív gondolatok nem változtatnak a tényen, hogy az anyatermészet, mint kéjéhes vamp vetkôzteti a fákat csupaszra secc-perc alatt az éjszakai fagyokkal.

A klasszikus svéd ôszi képek keveset adnak vissza abból a hangulatból, ami az utcán megtalál amikor a leveleket gépiesitett seprûvel terelik össze a közterületisek és ahogy egykedvû beletôrôdéssel az utolsó fûtött teraszokat is elpakolják a vendéglátósok. Viszont van egy dal a Zorántòl, ami napok óta bevillan ahogy átsuhanok az ôszi városon. Ha van Spotify hozzáférésetek, akkor ezt a linket ajánlom, ennek hiányában szerezzetek egy tisztességes Zorán albumot amin rajta van a Ne várd a május címû dal mert a youtube-on elérhetô változatok simán elrontják azt az életérzést amit az album verzió visszaad. Meg vagyok gyôzôdve róla, hogy a Bródy valahol Szentpétervár magasságában turnézott egyedül és átérezte, hogy ez a hulló levél – szürke ég – metszô szél kombináció valamilyen félô dolgot rejt magában, amely ellen a Május 1 ruhagyárban készült szövetkabát mit sem ér, és megírta ezt a dalt a Zoránnak, mert tudta, hogy ehhez a dalhoz az ô búgása kell, nem másé.

Hallgassátok meg ezt a dalt, mert szép. Nem vidám, de nagyon svéd és nagyon ôszi.

3 thoughts on “nagyon svéd és nagyon ôszi

 1. A zenéért külön nagyon plusz pont.
  És örülök, hogy ismét írsz, nagyon kíváncsi voltam már, mi van, hogy vagy, mi van Veled, Veletek.
  A kékszeműnek pedig üdvözlet.

 2. Ma reggel elcsúsztam egy vizes levélen a Petneházy utcában, már várom a jeget…
  Csak, hogy kapj egy kis ízelítőt az őszi Bibi életérzésből!
  Termeld a svéd GDP-t Édesem, mert Te azt tudod.
  Jó volt olvasni Téged, most is hallottam a hangod, mint mindig!!!

 3. Az olvasók pedig boldogak, hogy újra életjelet ad magáról a hölgy..:)
  É se gondoltam, hogy egyszer az iparági árrugalmasságról beszélgetek kollégákkal…:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s