ossa metatarsalia

a legkisebb törött többszöröst pirossal bekarikáztam

Hát, mára több mindennel lettem okosabb.
Tudom, hogy az aszfaltragacsba nem érdemes belebiciklizni, mert, hát igen, ragad.
Azt is megtapasztaltam, hogy a sokkos állapotot tudatosan át lehet vészelni a munkahelyen.

Ezt persze csak retrospektive tudtam meg, amikor az esti röntgen elárulta, hogy a lábfejközépcsontom egyike eltört.

Röntgen képem nincs, mert persze menô digitális a röntgen és csak digitális képet adnak, szigorúan a dokinak. Te nem is spekulálhatsz oktondian hogy mi van a képen és hogy mi a baj. *sóhaj*

Viszont a csonttörés élménye megmagyarázza, hogy mitôl akartam elájulni félórán keresztül, aktívan, teli gyomorral, egészséges vércukorszinttel és kardio-vaszkuláris elégtelenség TELJES hiányaban tegnap reggel, miután kificamítottam (én tenyleg azt hittem hogy csak ficam) az egyik ossa metatarsalia-mat. AKA lábfejközépcsontomat.

Igen, nevükbôl eredendôen a lábfej közepén helyezkednek el, összekötve a lábujjaitokat a bokacsontjaitokkal, és igen, ugyanúgy mint minden más csontot, ezt is ki lehet ficamítani, meg lehet ütni/repeszteni, vagy adott esetben el is lehet törni.

Hagyományos csonttöréshez képest azonban lábfejközépcsont törést (ez egy szó, vagy kötôjel, vagy?) ritkán gipszelnek – ha csak ki nem ugrott valami-valahonnan nagyon durván. Mindegy, ezt az opciót ne is részletezzük. Szóval alapesetben kapsz egy rugalmas rögzítôpólyát, ha kérsz, akkor kerryweaveres botot, meg néhány jótanácsot és tippet a doktortòl, a nôvértôl, meg az asszisztenstôl.

Elképesztô egyébként hogy mennyi hukvórdpersonállal (sjukvårdpersonal-lal / egészségügyi alkalmazottal) találkozhatsz 2.5 órán belül. Elôször a körzetinél találkozol az asszisztenssel(1), ô szól a nôvérnek(2), aki ránéz a lábadra, hogy o-ó, szólok a doktornak. Találkozol a körzeti dokival(már háromnál tartunk, pedig még öt perc sem telt el), ô kifaggat, megnéz, lát és tapileletet vesz és megállapítja hogy a legjobb lenne ha megröngeneznénk. Mivel az aktuális körzetink lelkes és kedves és még szeret orvos lenni, ezért rögtön ír egy remiszt (remiss-t/beutalót) amivel azonvaj menjek a kórházba.

A kórház, pontosabban az ügyelet ami ugyanúgy mint más ország egészségügyi rendszerében unalmas, várakozással teljes és bizi röntgenjénél találkozok a röntgen asszisztenssel (4), aki kis ücsörgés után szólít, mire a másik asszisztens(5) betol (mert nehogy sétáljak, úgyhogy kerekesszék) a röntgenbe. Ott a röntgenorvos (6) szanaszétfotòzza az addigra már lila-piros lábamat, majd jön az ügyelet és a röntgen közötti lóti-futi(7), aki eltol az ügyeletes dokihoz, akihez húzzunk sorszámot és aki majd jól megmondja a látlelet és a röntgen alapján a tutit. A doki és az asszisztense (8 és 9) beviszik lábamat a rendszerbe és megmondják a tutit. Törés, nem lesz gipsz, de majd a kezelési és gyógyulási útmutatókról az ügyeletepes ortopéd tájékoztat.

Kilenc ember, nagyjából 40 percen belül.
Mindegyik el tudja mondani a nevét amikor találkozok velük, by the way.

Egy óra ücsörgés a sorban, vérzô sebek, síró gyerek jobbra-balra: Vészhelyzet és Scrubs élôben, amerikai túldramatizálás nélkül, nyugodt-nyüzsgô hangulatban.

Három kánelbülle (kanelbulle – fahéjas tekercs), néhány szem mango chips és pár fotó és email után jön a göndörfürtös fônôvér(10) és elkisér minket a kezelôbe. Elmondja hogy aggodalomra semmi ok, jön majd az ügyeletes ortopéd, aki majd ellát jótanáccsal. Az ortopéd(11) elmondja a frankót (törés, esetleg mankó ha kérek, óvatosan terheljem, kényelmes, kemény talpú cipö (egybôl klumpát javasol, ami épp haláldivatos errefelé és RONDA!), polcoljam a lábam és valami gyullcsökkentôt is toljak, mert attól múlik a fájdalom meg a belsô vérzés. Ha nincs több kérdésem (szerintem még nem találkozott tanácstalan 30évesessal aki élete elsô törését éli át egy svéd társaságában aki elkezdett fehéredni miután felfedeztem a vérfoltot az ágy peremén), akkor majd jön a nôvér(12), aki ellát rugalmas kötözôpólyával meg krûkaval (krycka – alkarmankò), egy útravaló mosollyal, meg jobbulással.

clumsiness comes with a price

Szóval 12 ember.

Egyik sem volt dühös, pedig az egészségügyi alkalmazottak itt sincsenek agyonfizetve és itt is sok a dolguk. Csak kicsit másképp csapódik le ez orvosi/nôvéri szinten.

Szóval este óta lábadozás (hehe, szószerint) és polcolás van. Ma munka és mankóteszt lesz, úgyhogy lécci drukkoljatok hogy ne sajnáljanak le szupersokan ha meglátnak bicegve.

Advertisements

8 thoughts on “ossa metatarsalia

  1. Poor Edina hobbling on crutches now. 😦 Not fun. Wiser now though, no more baggy pants + bike for you.
    How are you doing? Are you better? Does it hurt? I hope you get better soon and enjoy the summer. 🙂

  2. Drukkol, drukkol nagyon. És ismételten jobbulást kíván. Én némi focisérülés miatt a metacarpus kifejezést ismerem. Ami a kézen tölti be ugyanezt a funkciót.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s