kis okosak

Vannak olyan helyzetek, gyakran, amikor így látens zombi módjára rácsodálkozok az agyakra körülöttem.

Sokszor próbáltam megérteni, hogy hogyan fér el ennyi tudás ilyen arányosan tervezett, cseppet sem nagy vagy vízfejekben, mint amilyenekkel a svéd nyakak meg vannak áldva, de eddig még nem jöttem rá a titkukra.

Van egyetem, és van gyakorlati tudásra fókuszáló közoktatás – de ilyen másutt is van.

Van gyermek- és emberközpontù szemlélet úgy amblokk az itteni életben, ami nyílván segít abban, hogy a fejek a nyakakon ne hülye parasztokká váljanak.

Sok módosított cukorféleséget esznek és a világon ôk isszák majdnem a legtöbb kávét. A kávéval nem tudom mi a helyzet, viszont hogy vezetô helyen állnak az egyes típusú diabetesben, az tény.

Az is tény, hogy mindenre allergiásak: pollenre, tejcukorra, tejfehérjére, hisztaminra, gluténre, napsütésre, állatszôrre – hogy csak a legnépszerûbbeket említsem.

Szeretnek inni (jó sok szart, de mindegy) és énekelni (egyszer posztolok majd egy jó hosszú listát arról, hogy minden sikeres zenész svéd), de mulatni más is tud.

Valahogy az sem árt nekik, hogy az év felét sötétben töltik…Lehet hogy azért mert az év másik felét meg grill füstben pácolódva és napon aszalódva élik a növekvô, ám még mindig inci-finci veszéllyel járò napsütésben? Vagy azért mert amikor csak tehetik elhúznak a világ másik felére (hogy ne itt legyenek)?

Vagy a sport a titok? Az hogy mindenki fut/bandyzik/csapatsportol – egyszóval mozog.

Vagy az egészséges, ám egyszerû és praktikus ételek, amiket elôszeretettel terjesztenek közért számra?

Nem tudom.

Viszont ma megint olyan helyzetbe kerültem, amikor csak ülök, nagy barna szemekkel az egész napos meetingen, és csodálom az embereket akik körülöttem ülnek.

Mert olyan kis okosak.

Advertisements

4 thoughts on “kis okosak

 1. Tény – mármint hogy nem homogén. De mivel az anyaország lakòi nem tudnak mit kezdeni társadalmi szinten a multikulti társadalommal (lásd a sokhelyütt emlegetett bukott integrációs politikát) ezért az egyén kényszerül sokesetben elsvédesedni. Vagyis azokat a társadalmilag elfogadott magatartásformákat felvenni (többek közt a fent említett konfrontálódási averziót), amivel -saját szemszögébôl nézve- elôsegítheti a beilleszkedését.

 2. Hát ebben is van valami. De ilyenkor az is eszembe jut, hányféle náció keveredik az országban (Malmöben meg pláne). Úgyhogy amikor “svédek”-ről beszélünk, az nem egy homogén massza.

  A szememben az, aki pl. iráni, de már itt született (vagy kiskorától itt nőtt fel) az sokkal svédebb mint én. Látszatra meg nem 🙂 Nem egyszerű dolgok ezek 🙂

 3. Nekem az (is) tetszett, hogy nem csapkodják az asztalt, nagyon kerülik a konfrontációt. Arról nem beszélek, hogy tökéletesen nyomják a svédet 🙂 (kisebbségi érzés rulez)

  Viszont nem mindig hatékonyak ők sem, az a tapasztalatom…

  • Hja, hát a svéd tudásukat én is irigylem 😀
   A konfrontáció meg… Szerény megítélésem szerint az egészséges emberi kapcsolatokhoz hozzátartoznak a problémák és a problémákkal valò konfrontációk is. Társadalmi szinten is. Szóval ha valami furcsa a svédekben, akkor ez a mániákus konfrontálodási averzió.
   Szerintem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s