oktondi

Imádom ahogy az életet szuperkomplikálják a bürokrata szarrágók.

Világszerte, itt is, meg ott is, de most épp az ottaniakra vagyok pipa.

Miért van az hogy egy sza@ros egyenleg lekérdezéshez az anyukámtól az adószámomig mindent tudni akar az inci-finci help desk kisasszony?

Miért kell nekem az adószámomat fejbôl tudnom?

(és miért van az hogy minden svéd tudja fejbôl a tizensokjegyû bankszámlaszámát bármilyen helyzetben?)

Miért nem lehet engem lakcímanyjaneve alapján azonasítani ahhoz, hogy megtudjam hányadán áll az egyenlegem?

A legszebb egyébként az, hogy megtudhatod az egyenleged automatikusan is, ha nem akarsz a Spanish Inquisiton-nal beszélni.

Ehhez csak egy négyjegyû kódra van szükséged (amit nyílván hajlamos vagy elfelejteni egy olyan azonosítás kedvéért amin évente egyszer esel keresztül – ha olyan kis oktondi kíváncsi vagy mint én, ami nyílvánvalóan HIBA), ami ha elvész vagy elfelejtôdik, akkor beállíthatod újra. Ezt úgy teheted meg, hogy felhívod a Spanish Inquisition-t, aki talán még a BH méretedet is tudni szeretné ahhoz, hogy megadjon neked egy új négyjegyû kódot ahhoz, hogy ne kelljen ôket felhívnod újra.

Nem, nem jobb a svéd bürokrácia sem, de kétségtelenül praktikusabbak.

Például nincs adószámom, sem TAJ számom, sem adóazonosító jelem, sem e-svédországhoz hozzáférést biztosítò azonosító rettenetem.

Van viszont egyetlen egy darab személyi számom, amivel az összes fenti rémséget ki lehet váltani.

Tanulság – van több is.

1) Ma megtanultátok, hogy mit jelent a BH (béhó) szó svédül. Hasznos tudás ez szerintem.

2) Ismét bebizonyosodott hogy a help desk bármivel is fogalkozik, szuperkomplikál mindent.

3) Megtudtátok, hogy a diákhitel help deskje (lásd fent esetet) sem különb a 2)es pontban leírtaktól.

4) A személyi szám jó és hasznos és amíg ezt az egyszámos azonosítást nem vezetik be állampolgárságom helyszínén, addig én, a megáltalkodott, nem tudom értelmezni azt a szószerkezetet, hogy egyszerûsített államháztartás.

5) Ha skandinávia Svédország nevû szögletébe sodródtok, akkor tudjátok fejbôl a svéd banki azonosítótokat. Mert ez itt szokás.

6) Sem a 6)-os pont miértjét nem tudom, sem a svéd banki azonosítómat.

10 thoughts on “oktondi

 1. Höhö, jó tipp, de azért ennyire nem csacsik 🙂
  A személyi szám nyílvános adat, ezalapján azonosítható vagy kismillió helyzetben. Szerintem a bankszámlaszámodat nem szívesen osztogatnád meg boldog-boldogtalannak 🙂

 2. Szerintem azért tudják fejböl a bankszámla számukat, mert az megegyezik a személyi számukkal 😀

 3. I actually read in our good friend wikipedia that Hungarian is somehow related to Finnish and Estonian which made me very curious. I’ll try to google translate it. 🙂 By the way, Brazilian bureaucracy is also terrible and yes it’s time for us to meet, next week maybe? Ah! I wanted to ask you if you’re going to Gail’s on Saturday night. There’s a little thing going on there, a girls night out and pre-party there. Did she sms you?

 4. Én meg csak azt kérdezném, hogy mi a rákért kell megadnom a personnumeremet akár csak egy guriga wc-papír megvásárlásakor.Eléggé dühít a dolog, mert szerintem ez titkos adat kéne legyen (legalább is az utolsó 4 számjegy), ehhez képest csak az nem tudja, aki nem akarja.Véleményem szerint khurva könnyű vele visszaélni, ha más is ismeri rajtam kívül.Szerencsére eddig nem volt rá példa, de még lehet…

 5. In one way it is about Swedish bureaucracy, in one way it is about Hungarian bureaucracy which is even WORSE than the Swedish one – imagine that! 🙂
  The thing is that there are two languages that have some very old linguistic relations with Hungarian and that is Finnish and Estonian. I just tried Hungarian to Finnish and Finnish to English on Google. The result is, well kind of funny 🙂 Try the Hungarian-> Estonian-> English option and tell me your experiences!
  PS.: I really think it’s time for us to meet 🙂

 6. Today I tried google translate Hungarian-Portuguese, but it’s even worse than the other pair (English). 😦 Well, even though I didn’t really understand everything, it’s definitely about swedish bureaucracy. So I probably agree with everything.

 7. Peti, senkit nem azonositanak bankszamlaszam alapjan XD XD
  Megsúgom a titkot: Svédek. Igen, furcsák. Pont annyi hülyeségük van mint a magyaroknak, csak másféle 🙂

 8. Ez lett volna a második tippem. akkor viszont én se teljesen értem..:) Nem lehet hogy elfogadják hiteles személyi azonosítóként bizonyos esetekben?

 9. Csekk nincs (max 80 fölött ha nem tanultad meg hogyan mukodik az internet), se posta, de az elektronikus befizetes elintezesehez tökre nincs szukseged a banlszamlaszamodra. Ugyanugy ahogy az Erste netbank belepehez es ugyintezeshez sem a bankszamlaszamodat hasznalod.

 10. A Diákhitelesek nincsenek hozzászokva, hogy őket csak úgy ad hoc valaki zaklassa ilyesmivel.. amatőr banda..
  Az 5. oka az lehet, hogy a tippem szerint büntetésektől a bármilyen állami bürokratikus költségen át a mindenig lehet elektronikus úton fizetni, és talán ennek felülete a hitelkártyaszám helyett/mellett az eseti banki átutalással működik, amihez kell a számlaszám. Jól tippelek, hogy “sárga csekket” nem sokat használnak arrafelé befizetéshez?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s