bastu

Aki egyszer is utazott egy tökcsendes svéd buszon/vonaton, az tudja, hogy a svédek nem igazán jók a small talk mûvészetében. Végigutazhatsz egy 2-3 órás vonatutat anélkül, hogy egy szót is szólsz az Ursäkta /Elnézést hogy térden rúgtam/ és a Tack /Kösz, hogy visszaengedsz az ûlôhelyemre a klotyó vizit után/ a veled szemben – mellett ülôhöz. Ami lehet ugye egy kellemes dolog is, hiszen minek beszélgess egy vadidegen csókával/nénivel az élet téged nem érintô dolgairól, de aki olyan szociomán, mint például sz.sz. az tudja hogy milyen jópofa lehet a kötögetô nénivel másodosztályon arról csacsogni, hogy milyen szépen sütött a hétvégen a nap. Például.

Az élet sava-borsa ugye, ami megszínesíti a mindennapokat.

De a svédek praktikusak, a beszélgetés terén is. Csak akkor nyitják ki a szájukat, ha van mondanivalójuk és azt a mondanivalót veled akarják közölni, nem mással. Perlocution rules. Vagy ha esetleg beszédes-csacsogós típusúak – ehm igen, van ilyen is errefelé. Nyomokban, de léteznek.

Ez a beszédhelyzetekben is praktikus gondolkodásmód eredményezi azt, hogy egy londoni vonatúttól eltérôen nem fogsz a veled szemben ülô svéddel arról beszélgetni, hogy tulajdonképpen hova mész és miért túristáskodsz itt. A svéd nem fogja megkérdezni ezt tôled a vonaton, mert 1) nem érdekli, 2) ha érdekli is, akkor is tiszteletben tartja a privát szférádat.

Minding my own business – ezt tartsátok észben ha skandináviába vetôdtök, és nem értitek, hogy mit miért csinálnak az emberek. Hát ezért.

De a szaunában minden más. A szauna mágikus hely, ahol szószerint mindent levetkôzik az ember, még talán önmagát is. A szauna fontos része a svéd mindennapoknak és erre akkor jössz rá, amikor észreveszed, hogy bárhova mész ott 1) van szauna, 2) a használata nem kötött külön díjakhoz (mint ahogy anno nálunk). Van szauna az összes sport létesítmény (tornacsarnok, sportklub, edzôterem, spinning terem, uszoda, aerobic) összes férfi-nôi öltözôjében, sôt, a svéd háztartások jó része rendelkezik szaunával. Vagy sajáttal, ha az ott lakók ugye megthetik hogy építenek maguknak egy ilyet, vagy közös használatúval, amit a környékben lakók rotációs rendszerben kibérelhetnek maguknak.

A finn találmány elképesztôen népszerû dolog itt, a szomszédoknál is. Ùszás, futás, spinning, satöbbi után a jól megérdemelet zuhanyzást követôen mondhatni kötelezô kör beülni a jólfelfûtött lávaköves szaunába is. Idôd általában mindig van rá, mert 1) nem rohansz, 2) szeretsz szaunázni, 3) olyan természtes dolog, hogy a rutinjaid része, ergo, így mindig van idôd rá.

Nem tartom magam a prûdéria csúcsragadozójának, de az elsô svéd szaunás élményeim anno az uszodában maradandóak voltak. Elôször is furcsán néztem a Bastu Dam / Bastu Herr feliratra, mert nem értettem, hogy miért nem koedukált dolog ez a jópofa dolog hogy szauna, de belépve a szerény kis minimál fürdôruhámban megértettem. Ahogy írtam, a szaunában – legalábbis itt északon – mindent levetkôzöl. Mindent. Ott ülsz a melegben, a törölközôdön, a generációk melletted jobbra-balra, és így együtt lógatjátok azt, amitek van. Ès ami az egészet “megfûszerezi”, hogy ritkán ülsz csendben. Persze jó svéd szokáshoz híven itt sem folysz bele bárki beszélgetésébe, de ez az a hely, ahol elôfordul a small talk, mint mûfaj. Nem csak ismerôsök közt.

Nem helybéli lévén a fesztelen-meztelen beszélgetéseket nem sajátítottam el még haladó szinten. Màs kultúra, más szokások. Valahogy a nagy közös öltözôi zuhanyzásoknál nem azzal vagyok elfoglalva, hogy megegyeztessem a nagyvilág nagy dolgait. Nem úgy a helybéliek, akik jóval fesztelenebbek ilyen téren. A svédek abban a természtes tudatban nônek fel, hogy amilyük van, az szép, és nem tabu. Nincsenek aggódva felkiálltò szülôk, akik a gyerekekre ripakodnak, hogy jajj takard el a cicid, vagy jujj, ne fogd meg a kukid. A svédek nagyon természetes test tudattal nônek fel, illetve nôttek fel.

A svéd nyelvi emancipációm kezdetén a gyerekmûsorok nagyon nyerôek voltak – mert értettem ôket. Egyszerû nyelvi szerkezetek, lassûbb beszédmód – nyelvtanuláshoz tökély. Ès a kulturális asszimilációt is segítették. Megnéztünk egy – két Astrid Lindgren mesébôl készült filmet a 70-es 80-as évekbôl, és én, a kis naiv meglepôdve figyeltem, ahogy a történet adott pontján a szereplôk elmennek a patakba fürdeni. Mert az én kis gyereklelkem nem a meztelen fürdôzésen szocializálódott, ellentétben az itt élôkkel, akik ezeken a meséken és filmeken nôttek fel.

Szóval ha erre jártok, és betévedtek egy svéd szaunába, akkor ne lepôdjetek meg azon, hogy az uszoda szaunájában a törölközôn kívül másra nem nagyon lesz szükségetek. Azon se lepôdjetek meg, ha valakivel esetleg beszédbe tudtok elegyedni miközben együtt izzadtok a nagy lógatás közepette. Èlmény, nagyon fura, de élmény.

(A téli szaunázásról nem is beszélve, amit még nem próbáltam ki, úgyhogy arról majd Àgi mesél kommentben. Remélem 🙂 )

Advertisements

8 thoughts on “bastu

  1. Orsi, titokban minden és mindenki svéd. A családom is. Legalább is így retrospektìv sok skandináv tulajdonságot vélek felfedezni a neveltetésemben 😉 De errôl majd máskor.
    Szerintem ne aggódj a svédséged miatt. Mi úgy szeretünk ahogy vagy 🙂

  2. Igazság szerint én itt Mo-n sem elegyedek beszédbe nénikkel vagy egyebekkel a vonaton, mert élvezem, hogy nyugodtan olvashatok/zenét hallgathatok. Van 2 nyugodt(már amikor) órám. Akkor én most svéd vagyok? 🙂

  3. Hát azért hóban fetrengést még én se próbáltam :D:D De gond nélkül kimegyek levegőzni egy szál törülközőben a 80 fokból a -20-ba 😀

  4. Lógatni? Kikérem minden férfitársam nevében. Minden megmutatja valódi formáját. 😛

    A testtudatot pedig lehetne tanulni tőlük, bár sanszos, hogy ez is hasonló a munkához való viszonnyal, észak-déli terjedést tekintve.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s