szigorú meg titkos

Péter megosztotta velem az alábbi kis filmet ma.
A videó elsô pár percében szétnézhettek az éppen havas Linköpingben turisztikai jelleggel, a riport többi része meg azoknak lehet érdekes, akik nagyon szeretik ezeket a gépeket. Vagy bármennyire is érdekli ôket, hogy lesznek e a magyar légierônek újabb Grippenjei, vagy sem.

Szerettem volna a vidéòt kommentelni az adott helyen, de egy idô után meguntam a NOL honlap tökéletlenkedését, úgyhogy íme egy poszt a videó kapcsán, amit árgus szemekkel figyeltem ám, hisz mégiscsak a mostani homeswedishome-ról van benne szó – szegrôl végrôl. Ès hát jó médiatermékhez híven elhangzott persze néhány gondolatébresztô rész benne.

Meg néhány pontatlan információ is…Mert az a legendás gép, ami az itteni múzeumban látható az nem egy D30-as, hanem egy DC-3as, és a gépet a látogatók két év helyett tavaly nyár óta láthatják az egyébként igenkurvajó Flygvappenmuseum-ban. Azt meg hogy a gép nem egy D30as, nem azért tudom, mert okos vagyok, hanem mert tudok olvasni. Például a múzeumban találhatò táblákról, vagy a múzeum internetes honlapjáról:

A másik dolog, hogy a SAAB gyár mennyire titkos. Nem azért kap kisérôt a média szakértô, mert hasonlìt egy japán kémre, hanem azért mert egy szigorúan titkos R&D területre teszi be a kis oktalan lábát – és van, ahol ezeket a dolgokat (márhogy szigorú, meg titkos, meg R&D) komolyan veszik…

A SAAB területére nem akárkit engednek ám be, és ezt kivételesen személyes tapasztalatból tudom. Ha szeretném megnézni azt, hogy a kékszemû most épp hol dolgozik, akkor az nagyjából lehetetlen lenne. 🙂 A SAAB gyàrban ugyanis két fajta ember dolgozik: SAAB alkalmazott es konzulens. Mindkét alkalmazotti státuszhoz minimum három biztonsági beléptetô szint tartozik, és nyílván aki nem saját alkalmazott(aka konzulens), annak még kevesebb belépési joga van. Daniel nem a legszupertitkosabb részen dolgozik, nem is SAAB alkalmazott, így csak olyan helyeken járkálhat, ahol az ô színkódja szerinti kártya érvényes. Ès látogatót (aka engem) sem vihet be – ùgyhogy a magyar ùjságíró csak örüljön hogy betehette a kis idegen lábát egyáltalán a gyár bármelyik területére…

(Pedig a SAAB bízhatna bennem, sok mindent tudnak rólam ám! Mert ahhoz, hogy most a kékszemû ott termelje a GDP-t nem csak az kellett hogy ôt jól átvilágítsa a svéd titkosszolgálat, hanem engem is jól átvilágítottak – svéd és magyar téren egyaránt.)

A harmadik dolog meg a korrupció és az átláthatóság. Ha a tisztelt újságíró kicsit olvasottabb lenne a svéd nép terén és nem csak az ABBA-t meg a Swedish chef-et ismerné a Muppets-bôl (akit egyébként imádok 🙂 ), akkor tudhatná, hogy a svédek kudarc- és konfliktuskerülô népek (errôl majd egyszer írok jó hosszan egy posztban), így ha el is követtek volna valamit – valaha – valaki ellen, azt is úgy próbálnák beállítani, hogy hát mit volt mit tenni. Ès nagyjából igazuk is lenne, mert hát a két rossz közül az ember általában a kisebbiket választja.
A svédek is.

Szóval az egyik ok, hogy miért nem beszélnek róla, az ebben kereshetô.

A másik dolog, hogy nem hülyék. Èpp a brazil bizniszt próbálják véglegesíeteni/helyrehozni, meg puhatolnak a magyar fronton is megint – nyílván nem fogják a figyelmet a mini média vizit alkalmával a kényes kérdésekre terelni.

A sorok között meg a kedves ùjságíró bácsi is olvashatna és akkor kicsit megértené, hogy mirôl is van itt szó. A jóarcú svéd SAAB guide ugyanis elmondja szépen részletesen hogy mennyire átláthatò a SAAB teljes tevékenysége, és hogy erre mennyire kényesen odafigyelnek. Ès ebben nem is érdemes kételkedni, mert ez az ország nem a korrumpálhatóságáról híres. Viszont az összes szervezet akit megemlít, az mind svéd és a jogi háttér, aminek meg kell 100%-osan felelniük az a svéd jog. Ami tény hogy nem egy szedett-vedett jogi struktúra, dehát mégis csak arról van szó, hogy a saját országom saját szabályai és frázisai mögé bújva magyarázkodom…

Az összeesküvés elméleteket meghagyom másnak, és hogy akkor korrupt a SAAB vagy sem azt majd eldöntik azok, akik értenek hozzá (vagy érdekeltek a kérdésben), csak azt az egyet nem kell elfelejteni, hogy ahogy a riporter bácsi is elmondta, itt irdatlan pénzekrôl van szó.

Azt meg sok más mellett a Lovasi is megírta, hogy mi mindent csinálnak az emberek a pénz miatt

One thought on “szigorú meg titkos

 1. Hát igen, ez nem egyszerű kérdés..
  Még 1 tárgyi tévedés: a briteknek nincs Gripenük.
  A svéd fickó valószínűleg igazat mond. Ugyanis a korrupció nagy valószínűséggel nem a SAAB szintjén volt. a SAAB ugyanis még tizenpár éve stratégiai együttműködésbe lépett a brit BAE repülőgép ipari óriással. Ez utóbbi volt a fő eladó és reklámozó cég.
  Namármost őket nemrég rajtakapták korrupción. Szaúd-Arábiának adtak el sok mindent, köztük 72 db Eurofighter/Typhoont. Ez a magyar üzletnél legalább 1 nagyságrenddel nagyobb biznisz. Valamelyik brit nyomozati szerv szagot kapott, és már a vádemeléshez készültek, amikor a derék arabok közölték, hogy ha nem fejezik be (eredmény és vádemelés nélkül) a vizsgálatot, akkor nincs üzlet. Le is zárták vádalkuval: hivatalosan sose lett gyanúsítás, a BAE meg fizetett egy többszáz milliós (euró persze) fájdalomdíjat.
  A brazil bizniszbe csúnyán belekavart az új brazil miniszterelnök asszony: http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/legierok/f-x2_dontes_csak_2012-ben/
  Kevésbé valószínűsítem hogy itt nyerjen a Gripen. Persze meg előfordulhat, mert ellentételezésben, technológiai transzferben (ehhez a brazilok ragaszkodnak, igazuk van)a SAAB jó.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s