utolsò ördögûzô ritusok

Azt hiszem rituális emberfajta vagyok. Vannak ilyen aprò, nem mindennapi, de ritusaim az életben.
Néha idegesìtôek, leginkább annak aki éppen velem egy fedél alatt él. De az illetô általában tudja és hagyja hogy önmagam legyek, az összes hülyeségemmel egyûtt.

Szeretem például ha egy házibuli után, mielôtt eltakarodunk szétinni magunkat az éccakába a lakás nem egy nagy disznóól, csak egy fél. Azt is szeretem ha a karácsony elôtt a lakás nagyja tiszta és puccba van vágva.

Ezt a svédek is szeretik, olyannyira hogy egész decemberben pirosba öltöztetnek mindent a lakásban. Sokan lecserélik a függönyeiket karácsonyi függönyre, az asztalokon megjelennek az adventi koszorúk és a pirosabbnál pirosabb kiegészítôk, gyertyák, téli figurák. Az ablakokba kikerülnek a karácsonyi fények, Luca nap környékén Lucia koncertekre járnak és sáfrányos kalácsokat sütögetnek és esznek az emberek, és nagyjából ilyenkor kezdenek el minden karácsonyi édességet (knäck-et és ischoklad-okat) készíteni, hogy 24.-ére minden kész legyen. Van aki olyannyira belelkesûl, hogy advent elsô hétvégéjén már felállítja a karácsonyfáját.

Az idei karácsonyi készülôdésünk ismét kurtára sikeredett. Luca kalácsot Luca után egy héttel ettûnk, knäck nem volt, a karácsonyfánkra (ami idén legalább volt! *örül*) tegnap került izzó (mert errôl tökre megfeledkeztûnk, mármint hogy ilyenünk nincs), és a lakás is csak mára lett olyan tiszta amilyen karácsony elôtt kellett volna lennie.

Szar dolog az ünnepek körül betegnek lenni. Pláne ha valami aljas vírus is tekereg benned, ami csak néha lázasít be, de az erôdet elveszi mint az istennyila mindennap. Azt hiszem az újévet már nagyjábòl egészségesen fogom kezdeni, mostmár csak az étvágyamat kell visszavarázsolni, meg az utolsò ördögûzô ritusokkal elkergetni a nyavalyám maradékát.

A rituális újévi lencsét még ma megfôzzûk (asszem), valamelyik Bolagetben még felkutatunk egy ûveg pezsgôt, mert koccintani kell (ritus), asszem az adósságaim is rendben vannak (nem viszünk adósságot az új évre, kivéve a diákhiteleket ugye…), és ha jól emlékszem még egy listát ki kell írjak magambòl.

Most pedig irány a bútorbolt.

2 thoughts on “utolsò ördögûzô ritusok

  1. Kösz a kommentárt! Nekem egy szilveszteri szokásom jut eszembe: tüzbe dobálni az óév mérgét, rossz emlékeit, de ezt most megcsináltuk már a téli napfordulókor (jul/Yule). Csak az marad majd elsejére, hogy amit aznap csinál az ember, egész évben azt fogja majd csinálni. Tuti, hogy nem mosogatok aznap!!! Búék!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s