és december van

Díszek az ablakban, fa az elôszobában, az ajándékok a sarokban, naptárok a falon – gyakorlatilag rendesen készülünk a karácsonyra.

Idén a mi ablakunkban is díszeleg két nagy papírcsillag lámpás. Fehérek, és sárga fényt adnak, és mivel lusták vagyunk (és én spec nem szeretek túl gyakran a konnektorokból kábeleket kitépkedni), ezért távirányítóval mûködnek.

A fa, amit az elsô karácsonyunkra vettünk a Praktikerben 🙂 megérkezett a postával. Mert a mamma olyan rendes, hogy elküldte nekünk. Fel szokott hívni, amikor valami nagyobb terjedelmût a DPD-re bíz (mert Nyilas Misihez hasonlóan olykor- olykor pakkot kapok 🙂 ), és elejtette, hogy a csomag 11 kilós. Nem értettem hogy a kicsi kis cukifenyônk hogy a rákba lett 11 kilós, de a rejtély a kézbesítés után kiderült. A pakk ugyanis tele volt Gyôri Èdessel, meg vegán csemegékkel, dióval meg mákkal, meg négy évre elég betûtésztával. XD

Ma, némi unszolásra a karácsonyi ajándékokat is lerendeztük. Svéd karácsonyom lesz, ismét. Mammer és papper elhatározta, hogy ôk idén úgy akarnak karácsonyozni, hogy jól kényeztessék ôket, tejben-vajban fürödjenek, és mindezekért ne kelljen éveket utazni.
Volt ugyan egy ötletünk, hogy elhívjuk ôket a nagy családi karácsonyra, de ezek után félve említettük meg. Ôk meg úgy voltak vele, hogy biztos a kis fészekben együtt akarunk karácsonyozni, kettesben, ùgyhogy ôk inkább máskor jönnének.

A svéd tradíciók világában amúgy egy ilyen édeskettes karácsonyt nehezen is lehetne keresztül vinni. Itt a karácsony az abszolút családi ünnep. Az én kicsi világomban (és a családoméban is) a szenteste a saját családodé (már ugye ha van saját, különbejáratúd ilyenbôl), és karácsony más- és harmadnapján mész apa-anya-teso-nagyszülô látogatóba.
Itt az esetek legtöbbjében a szenteste a család ünnepe. Aki tud, együtt van, nagyszámban, általában a szülôknél.

A családba, amibe belecsöppentem ez úgy néz ki, hogy mind a négy gyerek leutazik Laholmba, gyerekestül, mindenestül, és nagyjából addig van ott, amíg szeretne. Ajándékokat, közmegegyezés alapján a legkisebbek és a legnagyobbak kapnak.

Ez nagymamiból és a két csöpp gyerekbôl áll.

A kékszemû lelkes, és minden évben ô akarja a legjobb játékot vinni a csöppeknek, és minden évben elhatározza, hogy ô lesz a legjobb nagybácsi, és hogy a testvérekkel egyetértésben sokkal jobban fogják majd tartani a kapcsolatot egymással.
Aztán a valóságban ez úgy néz ki, hogy a testvérek mindegyike éli a maga életét és karácsonykor idén is majd rájönnek hogy többet kéne találkozni (mert egyébként tényleg jófejek).

Ez a furcsa nagyszemû családi háló így azt eredményezi, hogy a karácsonyi ajándékok
tipp-hopp szerûen születnek. Mivel nem tudjuk, hogy az épp másodikos nagylány hol jár az életben (hogy még mindig sellô, vagy hercegnô, vagy mindkettô akar lenni, esetleg közben elkezdte érdekelni valami más), ezért általános pszicho-szomatikai sajátosságok alapján választottunk neki egy olyan játékot, amivel -ha idén is befürdünk az ötletunkkel- legalább a szülôk is tudnak játszani.

Az alig kétéves forma kisfiúval, akinek olyan az arcjátéka már most, mint Walter Matthau-é 80 évesen, és aki minden állatot tud imitálni (szerinte minden állat azt mondja, hogy hááááá) egy fokkal könnyebb dolgunk volt, mert róla tudtuk, hogy épp farmer akar lenni és él-hal a traktorokért.

Reméljük ez augusztus óta nem változott.

Szóval az apróságok ajándéka megvan. Nagymamiét még vadásszuk. Ès örülök, hogy hétvégén nem kell a vásárlási láztól nyüzsgô bel- és külvárosi üzletekbe járkálnom.

Adventi naptárunk is van, azt hiszem számszerint hat. Ez kettônkre nézve nagy szám.
Eva, Daniel anyukája minden évben küld nekünk adventi csokinaptárt. Idén színkódolásosat kaptunk. Daniel kéket, én rózsaszínt… 🙂

Van adventi gyertyánk, amit napról napra lehet égetni, és úgy tûnnek el a számok róla és van kaparós sorsjegy kalendáriumunk. 🙂 Ezt a kedvenc szomszédunktól vettük. Azért szeretjük ôt, mert aranyos és öreg. 🙂 Pár hete becsöngetett hozzánk, elmondta hogy melyik karitatív klub aktivistája, és hogy mennyi mindent lehet nyerni ezzel a kis naptárral és hogy hova megy a pénz, amit kiadunk érte. Nem volt más választásunk, vettünk belôle egyet, mert olyan cuki volt, ahogy jött, és csöngetett, és elmondta hogy mit akar az ô kis bocs-hogy-élek típusú attitûdjével.

Egyszer esküszöm le lesifotózom ôt. A nagyszüleim után neki van a legjópofább ráncreakció készlet az arcán.

A telefonom is rejteget egy adventi naptárt, egy kevésbé konvencionálisat és karitatívat, de annál inkább szórakoztatòt. Nagy szellemi tudást, eröteljes koncentrációt, és tökéletes
szem-kézkoordinációt fejlesztô játékról van szó (ehm, majdnem), amiben az újabb és ùjabb szinteket az adventi naptár ablakai rejtik. Az érdeklôdôk megtalálhatják ezt az IStore-ban és az Android Market-en is. Angry Birds Seasons a neve. Nagyon intelligens játék, nekem elhihetitek.

Hja, és december van, és végre vége van a svéd év legszarabb hónapjának, a novembernek!!

Elhatároztam, hogy nem töltök több novembert itt, mert rémes egy hónap. Semmi jó nem történik benne: drasztikusan el kezd sötétedni, vagy a korai tél jön, vagy a szürke, hideg, vizes/esôs novemberi idôjárás, a karácsony még odébb van, Luciára is várni kell, ráadásul még örgeszem is. Szóval a téli depressziómat lerövidítendô, jövôre elhúzok a p.ba valahova négy hétre novemberben.

Arról meg hogy miért jó a december Svédországban majd jövôhéten posztolok.

Ide meg majd rakok fel néhány képet, illusztráció gyanánt.

Most megyek cipôt takarítani (ne felejtsétel el gyerekek, holnap december hatodika van 🙂 ), és asszem valakinek meg kellene csinálnia az InDesign házimat is.

Advertisements

3 thoughts on “és december van

  1. Nem is rossz a november. És nem is öregedsz. bár meg kell valljuk egymás közt, hogy már igaz, ami igaz, de közelebb vagyunk a harminchoz, mint a húszhoz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s