a svéd rejtélyek egyike

Amíg a természet alvó állapotába vonul körülöttem, addig az életem cseppet sem nyugszik. Ez azért némiképp jó, de a blogolást nem gyorsítja meg.

Meg kell állapítanom, hogy az elmúlt egy évben nem voltam annyi állásinterjún, mint amennyin az elmúlt két hónap során. Ez számszerint még mindig nem éri el a 20-at, de mint tudjuk a kevesebb néha több. Azt is meg kell állapítanom, hogy valószínûleg azon szerencsés kiválasztottak között vagyok, akiknek a legbénább ügyintézô jutott a helyi munkaerô hivatalban.

A rendszer úgy néz ki, hogy munkanélküli leszel, regisztrálod magad a rendszerben, illetve a rendszernél, ami nagyjából random módon (vagy egy szupertitkos és szuperbonyolult logaritmus alapján) kiutal neked egy ügyintézôt. Az ügyintézô koordinál, regisztrál, adatokat vezet rólad és a többi, hozzátartozó munkakeresôrôl. Az ügyintézôd egyik leghasznosabb tevékenysége az, hogy ha teheti, kiutal neked/hozzád egy jobbcoachot. Afféle trénert, aki szerencsére mást is csinál, mint koordinál, regisztrál, és adatokat vezet. Amíg ebben a három hónapos tréner szolgáltatásban vagy, addig lehetôséged van CVt csinosítani, belátni az interjúzás berkeibe, megtanulod hogy mitôl jó egy jó svéd CV és egy jó svéd kisérôlevél, részt vehetsz kisebb-nagyobb tréningeken és úgy amblokk aktívabban okosodhatsz munkakeresôként, mintha csak az ügyintézôdnek küldözgetnéd a havi riportjaidat.

A trénerek és az ügyintézô persze kapcsolatban vannak egymással, hogy átlátható és átjárható legyen a rendszer, de ettôl függetlenül kaphatsz olyan telefonhívást az ügyintézôdtôl, hogy felmerûl benned a kérdés, hogy az elmúlt hat hétben hol volt ez a nô, hogy ilyeneket kérdez?!?! Ès valahogy ha ô hív, és nem én jelentkezem, akkor mindig ez van…

Na mindegy, a lényeg úgy tünik csak az, hogy a rendszer elégedett legyen veled, mint munkakeresôvel, az hogy közben hány évet öregedsz lelkileg az emberi hülyeség miatt az valahogy rendszeren kívül álló dolog. Valahogy az sem fér meg a rendszerben hogy tanulj.

Ellentétben a magyar rendszerrel, ahol képzésekre, tanfolyamokra járhatsz munkanélküliként (hogy ugye versenyképesebb és jobb munkaerô legyél és satöbbi), svéd munkakeresôként itt vagy aktív munkakeresô vagy diák. Olyan nincs, hogy munkát keresel ÈS közben tanulsz (bármit) hogy ugye versenyképesebb és jobb munkaerô legyél és satöbbi. Tanulni tanulhatsz, csak akkor nem vagy munkakeresô, és fordítva.

A legutóbbi okos párbeszédben az ügyintézôm megkérdezte, hogy hogy-hogy tanulok, másrészt, hogy a sok tanulnivalóm mellett hogyan tudok munkát keresni. Elmondtam neki, hogy miért tanulok (hogy ugye versenyképesebb és jobb munkaerô legyek és satöbbi), másrészt azt is, hogy amíg aktív munkakeresô voltam (és nem diák és munkakeresô egyszerre – persze nem hivatalosan, mert ilyen ugye ahogy irtam a fentiekben nincs) nem jártam ennyi szerencsével munkakeresés terén mint most, úgyhogy köszönöm szépen, megy ez nekem.

Persze arra sem ô, sem én nem tértünk ki, miért jobb most munkát keresni, mint egy évvel ezelôtt, de mindegy is.

Arra meg még én nem jöttem rá, hogy a rendszernek miért jobb az, ha munkakeresôként az esetleges kudarcoktól jól befordulsz és azzal vagy elfoglalva hogy kipofozd magad lelkileg, vagy hogy megpróbálod a kudarcaidat meglovagolni és unikornisként újult erôvel feltámadni poraidbòl újra és újra és újra, ahelyett, hogy munkakeresôként valamilyen oktatási intézmény keretei között vagy inkább, és a fent említett esetleges sebnyalogatás helyett a leckéidet koordinálod két állásinterjú között.

A svéd rejtélyek egyike ez úgy érzem.

Advertisements

2 thoughts on “a svéd rejtélyek egyike

 1. A tanfolyam alatti allaslehetosegnel gondolom merlegelsz, egyenileg, hogy mi a fontosabb, hogy hogy jossz ki legjobban a helyzetbol, hogy hogyan lehetsz kecsek kaposztaval egyszerre. Ha eljutok a tartos munkanelkuli statuszba (ahh, micsoda karriercelok, mi?! 🙂 ) akkor majd elmeselem hogy azt hogyan kezelik a svedek.
  Sejtesem szerint az aktatologato-adatbevito ugyintezomtol akkor se tudok megszabadulni majd, de mindegy. 🙂
  Hja, es persze hogy van logika a sved rendszerben, meg praktika. Ettol sved a sved, hogy logikus es praktikus…

 2. Hát ez tényleg rejtély…
  Viszont a picit a ló túloldalán álló magyar rendszer se a legjobb. Mert lehet mindenkit 4-5 hónapos szoftver-üzemeltető meg biztonsági őr és egyéb tanfolyamokra küldeni, de:
  – papíron mindenki elvégzi ezeket, de (ex has) 10-20% az aki ezt hasznosítja, és főleg megértve megtanulja..
  – nem tudom mi a helyzet, ha a tanfolyam alatt (ami itthon a tartós munkanélküliek bizonyos csoportjainak kötelező ha jól tudom) befut egy álláslehetőség.. régebben beadtad, rákattantak a CV-dre, haver talált valamit..
  Szóval van logika a svéd rendszerben is, viszont másként kellene kezelniük a tartós munkanélkülieket.. feltételezem hogy az utóbbi 2 évig ez nekik nem volt annyira releváns mint itthon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s