aranysárga

Egy hét alatt a svéd ôszrôl blogolni – hát etéren kudarcot vallottam rendesen …
De most hogy itt már rendesen kifelé csámborgunk az ôszbôl azért még elmondom hogy miért jó a svéd nyárutó.

Egyrészt mert idén ilyen szép színekkel és a helyi mércéhez mérve rengeteg napsütéssel ajándékozott meg minket, itt élôket.

Másrészt mert a nyárutó egyet jelent a kantarellel, azaz a sárga rókagombával. Gombászkodò olvasóim majd megsúgják kommentben hogy ez a fajta mennyire otthonos magyar honban, de amennyire tudom, nem a leggyakoribb gombafajta nálunk.

Bezzeg itt, ahol a nyarak tudnak melegek es esôsek lenni egyszerre – no itt megterem a kantarell kiló számra. Idén nagyon sok volt belôle, errôl itt is a piaci árak árulkodtak.

A kantarellbôl mint minden rendes gombából nagyon sok mindent lehet készíteni: tésztát, szószt, pitét, szendvicset, lehet saláta vagy rizskásá része, el lehet tenni savanyítva vagy szárítva, és ami a legjobb, hogy isteni finom! Leginkább èdes fûszeres íze van és bármit készítesz belôle, nem érdemes túl bôségesen vagy túl erôsen fûszerezni, mert ugye akkor elvész a gomba íze.

Az, hogy mit érdemes belôle készíteni, na az egy trükkös dolog. Egyrészt én még rossz kantarell ételt nem ettem, úgyhogy minél többfajta formában próbáljátok ki, annál jobb. Másrészt ha odahaza trükkös a beszerzése, akkor ugye a kulináris kalandozásoknak eleve lôttek…

Mindenesetre érdemes a kantarellt észben tartani az ôsz kapcsán. Ha északra tévedtek valami okból augusztus után, akkor nem azon kell sajnálkozni hogy éppen milyen az idô, hanem arra kell törekedni, hogy a lehetôségetekhez mérten hogyan tömjétek meg minél többfajta módon elkészített kantarell étellel a hasatokat.

Advertisements

2 thoughts on “aranysárga

  1. Rókagomba mindenekfelett 🙂 lehet még belőle isteni krumplis gombát is készíteni: úgy készíted, mint a sima paprikás krumplit, csak kolbász meg egyéb rettenetek helyett rókagombával :p utána meg esetleg kis tejfölt bele, hogy még jobb legyen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s