kicsi döglött cukiságok

Picik, pirosak, fekete gombszemük van, és nagyjából velük ér véget a nyár, és kezdôdik az ôsz.

Ôk a rákok. Fôként garnélák. 1994-ig a halászatuk kötött volt, augusztus harmadik szerdája elôtt nem lehetett ôket kifogni. A törvény mára hatalyát vesztette, és az import tényezôk révén ma már lehet “friss” (az import áruknál ugye ez a kérdés felvetôdik) rákot enni egész évben, de a rákpartik hagyománya és idôzítése többé kevésbé megmaradt augusztusra.

A rákpartik fôfögása a vidám kinézetû kicsi piros állatkák kapros-sós vízben fôzött változata. Ezt tálaljak a hagyományos svéd asztal kellékeivel: sajttal, ropogós kenyérrel, esetleg salátával, de mindenképpen akvavit-tel és sörrel társítva. Dekorációként elmaradhatatlan a nagy, piros vigyorgò arcú holdlámpás, és egy halom kicsi-piros-rákos dekorációs elem (szalvéták, terìtôk, gyertyák, villák, szerpentinek, miegymás). Mivel a svédek nyáron mindenütt vannak csak nem itt, ezek a rákpartik jó alkalamak arra hogy megint összehozzák a családokat, barátokat a nyár végén.

Kedvenc padtársam illusztrálta néhány képpel a blogján, hogy hogy néz ki egy kräftskiva. Alapból, mert ugye a vendégek és az általuk elfogyasztott akvavitek számától sok minden függ. 🙂 Az ô képein egy csendes-leûlôs családi rákpartiba leshettek bele.

Vegetáriánusként nehéz minden svéd szokásba belekóstolni. 😉 A rákpartik is ilyenek. De jövôre asszem kipróbáljuk hogy milyen az ilyen, és amíg a vendégeink örömmel eszik a kicsi döglött cukiságokat, addig én majd jól teleeszem magam azzal a Västernbotten pitével, amiért élek-halok itt. 🙂

Advertisements

4 thoughts on “kicsi döglött cukiságok

 1. Szia!

  Olvasva a soraidat, mintha csak tegnap lett volna, amikor a párom elhatározta, hogy meg kell kóstolnom ezeket a “kukucskáló szörnyeket”.
  Alföldi “parasztlyány” révén elképzelni se tudtam milyen rondák is élôben ezek.. 🙂
  Ennek már 2éve, de még mindig nem tudom rávenni magam, hogy egyek belôlük!
  Az ízük se jön be, de mindegy, mert a látványuk miatt biztos nem harapnék a “popójukba” olyan jóízûen, mint a többi svéd..
  Azóta voltunk egy pár “kräftskiva-án”, meg nem unható a svédeknek a poén, hogy kapok én is kis papír csákót meg papír partedlit, aztán meg a “gyerek menüt” svéd húsgolyókkal..
  Nagyon jól mulatnak rajtam minden alkalommal.

  De aztán elôveszem a magyar házi pálinkát és sokkal megértôbbek.. 🙂

  V.
  /Lidköping, Svédország/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s