Lakberendezési kalandok: harc a monopóliummal

Jó érzés hogy legalàbb a kedves olvasò jár a blogon – ha már a blogszerzônek erre nem volt módja az utóbbi idôben.

A költözés jó hóka móka itt északon. A svédek, mint az élet más terén is, ebben is nagyon praktikusak (mental note: írj egyszer arról hogyan kerget a svéd praktikusság néha az ôrületbe). Ha nem a boltokból hozol el banános ládákat, akkor potom összegekért lehet költöztetô dobozokat venni majd minden olyan áruházban, ahol van lakberendezési részleg. A kartonok persze egységméretûek, praktikusan össze lehet ôket hajtogatni és harminc kilòig mindent elbírnak. Sôt, meg is lehet ôket rendelni. A költöztetéssel foglalkozó cégek pedig a költöztetendô áruk mennyiségét is ilyen dobozokban kéri a megrendelôtöl.

Nekünk asszem -költöztetô cég nélkül- 20 kartonba tellet a közös életünk. Persze ha az ember egy bútorozott lakást bérel, akkor ugye nincs sok bútora amit költöztessen és nyílván egy másik országban parkoló apró vagy cseprô monyót sem kell költöztetni.
Ez persze azzal jár, hogy a ládák mozgatásan kívül sok mindenbe kellet beruhaznunk az elmúlt pár hétben. Nappaliba való bútorok, könyvespolcok, íróasztalok, székek, némi asztal és szék (és grillkészlet) az erkélyre, szônyegek, függönyök, satubbi. Lakásdekor terén még lesz dolgunk, bôven, de az alapvetô lakberendezési tárgyak már a helyükön vannak.
Többnyire a falakon.

IKEA landben felnôni azt jelenti, hogy az egyetemi éveid alatt nagyjából kitanulod a teljes IKEA kínálat alsó kategóriás skáláját és megfogadod, hogy soha többet IKEÀból, mert eleged van és mert többre, jobbra, szebbre vágysz.
Ezt fogadta meg a kékszemû is és hát ez az ami elviekben mûködik, gyakorlatban nem.
Daniel szinte összetört amikor rátalált az IKEA nyomaira a konyhában és a fürdôben. De miután felkutattuk a helyi lakberendezô láncok kínálatát, meg kellett gyôznöm ôt arról, hogy széllel szemben pisilni macerás dolog és ha akarjuk, ha nem lesznek dolgok, amiket az általa nem nagyon szeretett IKEA-ból fogunk/leszünk kénytelenek beszerezni.

A helyi (és gondolom országszerte) lakberendezési kínálat a következô szegmensekbôl áll:

1) Csináld magad, rendeld meg kisiparostól, vagy külföldrôl. Ezt nevezik itt luxusnak.

2) Vedd meg az üzletek legútóbbi divat szerinti kínálatát. Lakkozot felületek, drótpolcok, ami éppen divatos. Nem feltétlenül luxus kategória, de megközelítheti. Másrészt két éven belül kezdheted újra a lakberendezést, ha követed az éppen aktuális trendeket. Megjegyzem, ezt elég sokan teszik itt errefele.

3) Gammaldags. Régimódi stílus. Antikhatásù bútorok és megoldások. Itt most az 50-es és 60-as évek stílje a menô gammaldags szerint, meg ugye ezek az évek voltak a svéd klasszikus dizájn csúcspontjai is, de ide sorolható a nagymamitól megörökölt kómód és bútorkultúra, minden ami antik, régi, nem modern. A bútordarab eredetétöl függôen változik a luxus kategória és a szedett-vedett árkategória között. Ès hát ugye ìzlések és pofonok.

4) Praktikus és okos megoldások, nem divatmajmoló tendenciák, egyedi ötletek, esetleg spéci terek spéci megoldásokkal. Na itt jön be a képbe az IKEA, a megfizethetöség és a piacvezetô státusz a svéd mindennapokban.

Egész egyszerûen vannak bútorok, amit nem érdemes/tudsz másutt megvenni mint az IKEA-ban. Könyvespolcokat vagy nagymami stílusban lehet kapni, vagy ugyanolyan funér minôségben, négyszeres áron mint az említett üzletláncban. Èpp ésszel az ember nem fizet ki négyszeres árat egy bútorért. Szerintem.
Konyha és fürdôszoba tervezés és kivitelezés terén szintén piacvezetô a cég. Egy-két elektronikai berendezésekre szakosodott üzletben lehet konyhaberendezéssel foglalkozó alvállakozókat találni. Vannak a felsô kategóriás konyhastúdiók, vannak a luxusmegoldások és van az IKEA. Megjegyzem konyhát és fürdôszobát berendezni/építeni az IKEA-ban sem olcsó (és hála az égnek amit ránkhagytak a tulajok azzal csak annyi dolgunk van hogy használjuk), de ha nem élsz az élet felsô kategóriás oldalán – ahogy mondjuk kábé 6 millió itteni ember nem él ott, akkor az IKEAt fogod választani.

Szóval ördögi kör ez. A kisebb bútorgyártò cégek próbálják fenntartani magukat a nagy monopólium mellett, megcélozni olyan szegmenseket, amik a monopòlium gyenge pontjainak tûnhetnek, de a leggyakoribb esetben ez az ár-érték mutató kárára történik.
Aztán van ugye a két véglet, a szedett-vedett Loppis-okból (bolhapiac, hihetetlen kultúrája van, egyszer erröl is írok majd) összeverbuvált lakberendezés, meg az egyediségre törekvô, legtöbb esetben csillagászati árakon mozgolódó luxus stílus.

Nehéz az arany középutat megtalálni. De nem lehetetlen.

Folyt köv.

4 thoughts on “Lakberendezési kalandok: harc a monopóliummal

 1. hehe 🙂
  Imádom, ahogy ez a két ország egymással vetélkedik állandóan 😀 most lesz talán a hétvégén (vagy a következőn? nem is tudom hirtelen) a nagy múltú egyik a másik ellen atlétika-esemény 😀

 2. Design Capital of the World ? – hm, ebben is a Nagytestvért utánozzák? 🙂 (itt 5-6 éve hirdette meg ezt a programot a kormány… jól is sikerült, eljutott egy nagy világ körüli kiállítás Budapestre is – amiböl a Kistestvért teljesen ki is hagyták (Scandinavian Design Beyond the Myth)

 3. Na akkor szétnézek mi van itt a környékemen nagy svéd ellenségeink monopóliumából: asztal, könyvespolc falon, könyvespolc álló, tévéállvány, fiókos izé…plusz a konyhában a fürdőben is vannak még dógok 😀
  Pedig Helsinki jövőre Design Capital of the World vagy minek hívják 😛

 4. Általában az alapdarabokat vesszük meg az IKEA-ban – amint te is írod: ez a ‘felesleges több pénzt kiadni rájuk’-kategória – s ezt teszik egyénivé bolhapiaci, örökölt, külföldröl hozott s más holmikkal.

  A textilekkel szeretünk operálni: ha az alap viszonylag egytónusú – egy függöny-takaró-párna-szönyeg-cserével olcsón es érezhetö hatással frissíthetö fel bármelyik lakás. No és persze a festés is svéd-mánia, ennek is most van itt az ideje: kicsit rosszabbra fordul az idö? gyerünk a festékboltba, s egy hétvége alatt új konyhánk, étkezönk, nappalink… hallunk, hálónk lesz. Persze nem egyszerre ugrunk neki mindennek… 🙂

  Lycka till!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s