modern népmese

Ha jól számolom már csak két nap, és bekötik a svéd trónörökös fejét.

Nagy esemény ez errefelé, a média jó része a tavalyi eljegyzés óta Victoria (Trónörökös) és Daniel (nem az enyém, hanem az övé) közelgô esküvôjével van elfoglalva.

A királyi család errefelé nem sok vizet zavar – kivéve amikor házasodnak. Bár Svédország hivatalos államformája alkotmányos monarchia, a királyi család csak reprezentatív feladatkörökkel bír. Döntéshozó hatalommal nem rendelkeznek.

Ez egy kicst visszás szerepkörbe ülteti a Bernadottákat – vagyis a mostani királyi családot. Reprezentatív szerepüknél fogva a társadalom nagyja azt várja el tôlük, hogy példát mutassanak. Külföldön és belföldön egyaránt.

Ezért kavart nagy vitát amikor kiderült, hogy Victoria-t a jelenlegi király, Carl Gustaf a sokadik, vagyis a papa fogja az oltárhoz vezetni. Az itteni feminista kritikusok szerint ezzel visszadegradálják a nôi szerepkört abba a korba, amikor még a feleségrôl anyagilag a férfiak gondoskodtak, és az oltárhozvezetés egyfajta átadási ceremóniának minôsült, vagyis a két férfi “vagyontárgyat” cserélt.

Arról nem is beszélve hogy a nagy és szent Svéd Egyház hagyományaival is ütközik Victoria személyes kérése, hiszen a Svenska Kyrkan szerint féfi és nô (illetve tavaly òta nô és nô illetve férfi és férfi) egyenlô jogokkal és egyforma akarattal érkezik az oltár elé.

A kritikusok csak azt felejtik el, hogy Svédországban ugye a fene nagy személyes szabadságnak köszönhetôen mindenki, beleértve a trónörököst is azt csinál amit akar és úgy megy férjhez ahogy akar.

Persze a férjhezmenetel királyi körökben nem olcsó mulatság. Valószínû az esküvô után még sokáig fognak csámcsogni azon, hogy a ceremóniális költségek közül mennyit vállaltak magukra a Bernadották és mennyit fizetett belôle a szépen-rendesen adózó svéd állampolgár. A legutolsó infóim Emôkétôl 20 millio SEK-rol szolnak…

Az anyagiak miatt a politikusok köztársasǵ párti fele is hangoskodik. Egy alkotmányos monarchiában, ahol az uralkodói feladatkörök csupán reprezentatív jellegûek egy királyi esküvö jó alkalom arra, hogy megkérdöjelezzék a királyi ház szerepkörét és fontosságát. Persze a politikai viták csendesek, és kimerülnek néhány újságcikkben
– hiszen a választások elött mindenki kicsit óvatosabban kritizál.

Királyi esküvôhöz méltóan a pár hivatalos arcképével ellátott esküvöi kollekció hónapok óta ott díszeleg a boltok polcain.

Róluk szól minden idestova fél éve.

Van esküvöi csoki, esküvöi porcelán, esküvôi szalvéta, esküvöi bélyeg – és ki tudja mi még. Anyukámnak felhívtam a figyelmét pár napja, amikor itt jártak, hogy vigyen haza ajándékba ilyen csokit, merthogy milyen überkulönleges és awesome és két hét múlva már nem lehet majd kapni. Anyukám ránézett az árcédulára aztán rám, aztán megint az árcédulára és úgy döntött,
hogy “Nej, tack”.

Az esküvöi kollekció darabjait az átlag ár nagyjából kétszereséért kínálják a boltokban. Az összeg egyrésze az ifjú pár alapítványaihoz fut be, afféle nászajándékként a nép dolgos gyermekeitôl.

Azért kíváncsi lennék hogy hányan hányféle értéktárgyat gyûjtenek be az esküvô kapcsán. Mert még a csoki csak elfogy, dehogy képmással díszített tányérokkal, vázákkal, poharakkal és porcelánokkal lakberendezési szinten mit lehet kezdeni a valoságban…rejtély.

A történethez hozzátartozik ám, hogy a svédek következô királynöjének
(ô lesz a negyedik ha papi átadja a trónt neki) nyolc éve jól elcsavarták a fejét.

Népmesei a történet.

Daniel, a nép egyszerû gyermeke, aki fittness trénerkedett megismerkedett Victoriával, aki fogyni szerettt volna, és hát mit ad az ég, pont nála, az ô fittness stúdiójában. Igy kezdôdött az a modern népmese amelynek során a trónörökös személyi edzöjébôl a trónörökös pojkvän-je, majd fiancé-ja lett Danielbôl, aki Svédország uralkodójától nem csak lányát, és vele együtt fele királyságát kapja meg szombaton, hanem még nászajándékként egy hercegi címet is az ölébe pottyantanak.

Szóval a nagy csilllogó – villogó überfelhajtás mögött azért ott van egy szép, jóromantikus mese a mindennapokból. Lehet, hogy ezért olyan népszerü minden ami június 19.éhez kötôdik?!

4 thoughts on “modern népmese

 1. Emöke, köszönöm. Updateltem magam meg a posztot 🙂
  Àgi, szokás szerint mint mindig teljesen képben vagy 🙂
  Azert is nagy dolog ez az eskuvo, mert hogy civilhez megy ferjhez Viki es az alla 🙂 Es Tnek is teljesen igaza van. Amostani kiralynet Nemetorszagbol hoztak (asszem). Azert meg mindig jobb hogy csak egy elovarosig kellett menni randizniuk szupertitkosan 🙂
  Amugy meg allak ide vagy oda, cuki kis par, pont ugy neznek ki mint akik boldogok 🙂

 2. Az ICA-tól kapott Buffé nevű újságban olvastam, hogy a képmásos desszertek, étkészletek, stb. bevételei jótékony célra mennek, a királyi pár alapítványába (Bröllopsstiftelse): http://www.royalcourt.se/brollopet/kronprinsessparetsbrollopsstiftelse.4.1a6f639212652d9b15a8000111.html
  , ami gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó szervezeteket fog támogatni (pl. Vöröskereszt).

  Én a költségekre húszmilliós summát tudok, aminek a felét a király állja (khhmmmm…neki honnan is van pénze?):
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Br%C3%B6llopet_mellan_kronprinsessan_Victoria_och_Daniel_Westling

  Ezt meg most találtam – így néz ki az esküvői meghívó (nem csicsázták túl):

 3. Na nyilván követem a híreket 😀 Ki más, ha nem én lennék aki elolvas minden hírt ami elékerül hahahha 😀
  T. mondta tegnap, hogy kb.600 év után ez az első eskövő, ahol a vőlegény meg a menyassyony svédül beszélnek egymással amikor összeházasodnak 😀 Merhogy eddig mindig vmi küfőődi jött valahonnan :9
  Pont ma olvastam reggel a Metroban (igen, finn MEtror lapozgatok reggelente a buszon, a lényeget megértem a részleteket meg kikövetkeztetem….:D), hogy soksok turistát vártak, de még mindig rengeteg üres szoba van, meg különjáratokat mondtak vissza érdekklődés hiányában.
  Amúgy nekem szimpi ez a páros, bár szegény victoriát ha meglátom, csak az állára tudok koncentrálni….Elképzelted már milyen lehetett, amikor a szülők bemutatkoztak egymásnak? :D:D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s