svéd lakhatási kiskáté del 2

Svédországban kétfajtaképpen élsz. Vagy bérelsz egy lakást, vagy tulajdonolsz egy házat vagy egy lakáshoz tartozó lakhatási jogot.

A lakásbérlés egyszerû. Bérleti jogod lehet közvetlen vagy közvetett.

A közvetett bérleti jog az, ahogy most élünk mi is. Egy olyan lakást bérelsz, aminek a bérleti joga egy másik magánszemélyhez kötôdik. A bérleti szerzôdés informális folyamat, két maganszemély közt jön létre és a szerzôdésben az áll, amit a két fél bele szeretne írni.

A közvetlen bérlés azt jelenti, hogy mint magánszemély, egy, a bérlakásokat tulajdonoló céggel vagy szerzôdésben. Minden városnak megvan a maga bérlakás-hálozata, illetve a cégek, akik tulajdonolják ezeket a házakat. Àltalában egy nagy cég és néhány kisebb vállakozó közt oszlik el a piac.

Itt Linköpingben a nagy cég weblapján regisztrálsz, hogy élni szeretnél valahol és elkezded gyûjtögetni a lakhatási pontjaidat. Egy nap egy pont.
A weblapon a pontjaid alapján igényelhetsz lakásokat. Ha az igénylôk közül az elsô ötben benne vagy, akkor megnézheted a lakást és esélyes vagy arra, hogy bérlô lehess.
Bérlôként kedved szerint dekorálhatod a helyet, de költözéskor vissza kell állítanod a lakást az átvett állapotába. A lakásról te és a bérlô cég együtt gondoskodtok, festésrôl, felújításról csak a bérlô céggel együttmûködésben lehet szó.
Manapság a legtöbb 20 és 30 közötti svéd így él.

Ha nem bérlô, hanem tulaj szeretnél lenni, akkor vagy lakhatási jogot vásárolsz, vagy egy családi házat.

A családi házvétel (villa) egyszerü. Vásárláskor az ingatlan teljes joga rádszáll. Te vagy a tulajdonos, az lakik a tulajdonodban lévô ingatlanban aki akar (vagyis vagy te vagy ki adod közvetett bérletként), bármit csinálhatsz az ingatlannal, festhetsz, fúrhatsz, faraghatsz, falat bonthatsz. Mindent saját felelôsséggel, saját kontóra, all by yourself.
Két, három gyerekes családok kedvelt lakhatási modellje, általában a városok kertvárosi részén, vagy városon kívüli lakhatást jelent ez. A távolsaǵok miatt általában gépkocsi használata (és tulajdonlása) erôsen ajánlott és nem árt ha vagy te, vagy a párod vagy közeli valakitek egy ezermester.

Lakhatási jog vásárlása esetén nem az ingatlan veszed meg, hanem csak a jogot, hogy ott lakhatsz. Kicsit átmenet ez a bérlakás és a villa között.
Az ingatlant továbbra is az ingatlan fenntartója tulajdonolja (kisebb vagy nagyobb méretû ingatlanfejlesztéssel és fenntartással foglalkozó cég), de a lakáson belül már szabadkezed van. Festhetsz, fúrhatsz, faraghatsz, átalkíthatsz. Költözéskor nem kell a lakást az eredeti állapotába (értelemszerûen) visszaállítani. A lakás külsejével, az erkélyek állapotával, mindennemû karbantartással a cég foglalkozik. Van tárolóhelyed, barkácsmûhelyed, vendégházad (jobb helyeken), interneted, telefonod, kábelesed, vízvezetékszerelôd és satöbbi. Ès mindezekrôl nem neked kell gondoskodnod (mint egy családi ház esetében), mert az ingatlan tulajdonosa leveszi ezeket a terheket a válladról és havidìj ellenében gondoskodik rólad.
A vételi díj a lakhatási jogot fedezi, ezen felül havonta x összeget fizetsz a tulajdonosnak és ô, mint gondoskodó monopólium ellát téged minden jóval. A havi összeg 2000 és 6000 korona között mozog (minél alacsonyabb, annál alacsonyabb az ingatlan tulajdonos által biztosított szolgáltatások köre), a lakhatási jog ára (= vételi díj) pedig a szabvány kritériumok szerint változik: elhelyezkedés, állapot, történelmi értek (ha van).

A kombinációs lehetôségek száma végtelen, de ha ügyes és szerencsés vagy és jó idôben veszel jó lakhatási jogot, akkor kiköthetsz egy olyan helyen, ahol a havi díj nem túl drága, de jelentös mennyiségû szolgáltatást magában foglal és még a vétel ár sem horribilis.

A svédek kényelmes emberek, szeretnek jól élni (ehm, ki nem…), és szeretik ha gondoskodnak róluk (de nem várják el!). Nagyon jók a DIY-ban is, de az ezermester apukákból már itt is egyre kevesebb van. Pont ezért népszerûbb lakhatási forma a lakhatási jog vásárlás. Két gyermekes család esetén is kivitelezhetô életmód ami egészségesen ötvözi városi életformát (lásd bérlakás) a lakástulajdonlással úgy, hogy közben igen jó szolgáltatást kapsz, mint lakó. Családi házat tulajdonolni már nem számít luxusnak, de a vételi árak tekintetében nem mindig a villa az elsôdleges opció.

3 thoughts on “svéd lakhatási kiskáté del 2

  1. Én bezzeg csak Monopolyztam..:) Dehogy utállak, csak mélysárgán irígykedek és örülök hogy tetszett..:) És várom a képeket, persze türelemmel..:)

  2. Ne utalj Peti, de ezt mind eloben lattam a hetvegen 😉 Ès nagyon fasza volt. Pakolok majd fel képeket (idôvel).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s