nekem mindegy, csak a színe legyen vörös*

Ünneplünk.

Egyrészt tavasz van, es ma este, viking korra visszanyulo hagyomanyok szerint Svedorszag szerte eltemetik a telet. Tuzet raknak mindenfele magikus vagy kevesbe magikus tartalommal, es sved tavaszkoszonto dalokat enekelnek a jobbnal jobb korusok es mindeki orul annak, hogy minden tiszta bimbo es rugy es tobbe-kevesbe zold.

En szemelyszerint nem rakok tuzet, de majd a kovetkezo lakas erkelyen vagy udvaran jovore biztos felgyujtok majd valamit. 🙂

Valborg napjan a teltemetes mellett a tavaszt is koszontik es a pogany piroman ritusokat kiegeszitendo ez a nap az egyetemek eleteben is fontos unneppe valt. Egyreszt foleg az egyetemek biztositjak a korusokat akik a tavaszi dalokat eneklik, masreszt a diakok ezen napon cserelik le a teli studentmössorukat tavaszira. A studentmössa az a diaksapka, amit kozepiskolas illetve egyetemi diakkent “viselsz” – mar amikor szukseges vagy kell. Es ebbol van egy tavaszi meg egy teli viseleted. Es a teltemetessel egyutt a teli sapkat is le kell cserelni.

Es ez nagy esemeny itt.

Olyannyira, hogy a nagyobb egyetemi varosok, mint pld Uppsala es Lund mössor cserejet a teve is fogja kozvetiteni.

Szoval nagy dolgok ezek, es csipem ahogy a pogany hagyomanyok osszekapcsolodnak a modern kori szokasokkal es hogy a tavaszt nem csak egy helyen koszontik (mint nalunk februarban Mohacson a busók), hanem orszagszerte (meg akkor is, ha Kirunaban eszakon tegnap meg havazott egy pöppet…).

Valborg masnapjan is folytatodik az unneples, kicsit pirosabb szinben es kicsit tobb politikai tartalommal. Ami nekunk a majalis es egy ujabb munkaszuneti nap, az itt tovabbra is verkomoly szocialista unnep es majus elseje igenis a munka unnepe. A helyi szocialista (vagy szocialista szinezetu partok) beszedeket tartanak, a szakszervezetek gyulnek es felvonulnak, es mivel osszel a svedek is valasztanak, ezert tuti jonehany kampany-tipusu happening is lesz.

Ami nekem kicsit furcsa.

Mert amig Magyarorszagon minden nemzeti unnep politika szinezetu, es ott tuntetunk es protestalunk (a magunk kulturalt/kulturalatlan modjan) ahol lehet, addig az egyetlen igazi politikai unnepbol, amit raadasul vilagszerte -igy, vagy ugy- megunnepelnek,
egyszeru majalis lett.

Ami egyreszt ertheto, mert 40 ev kotelezo vonulas es ideologia utan majalis kell,
virslivel es vurstlival es lehetoleg nem sok politikaval.

Masreszt fura, ahogy a tarsadalom es a kulturank a tortenelmi mult miatt osszemossa a kommunista diktaturat a szocialista politikai nezetekkel, es majus elsejen nem hajlando mast csinalni, mint homokba dugni a fejet, mert csak-a-majalis-kell-a-tobbi-nem-erdekel.

Szoval a tudathasadasom jegyeben holnap megyek es megnezem amint a kek-sarga nemzet pirosba oltozik, es tuntet, es politizal. Nyilvanosan, nagy planum elott. Magyar fejjel ez nem hangzik kulonosen, a piros szint leszamitva ez az egyik nemzeti unnepunk koreografiaja is lehetne. De nekem magyar szemmel, itt a svedeknel turistalatvanyossag lesz 🙂 mert naluk a nemzeti unnep nem egyenlo a politikai tuntetessel es mert itt meg lehet unnepelni egy szocialista tortenelmi esemenyt a mult arnyai nelkul.

* Ez egy tökjó Quimby dal es a piros/voros szinrol csak ez jut eszembe, ugyhogy enjoy.
A dalt, a videot nem muszaj. 🙂

2 thoughts on “nekem mindegy, csak a színe legyen vörös*

 1. Eper meg pezsgo?? Dejoooooo!
  A majus elseje kipipalva, es jelentem nagyon bizarr voros zaszloval menetelo svedeket latni. 🙂
  A Valborg itt is a feher sapikrol szol, meg 80eves oreg diakkkent is :). Es van jo sok tuz, meg jo sok ember az utcan es mindenki orul. Meg iszik 😉 Gondolom egy fovarosban mint Helsinki vagy Stockholm meg nagyobb a hepajtitisz ilyenkor 🙂
  A konyvnek utananezek, koszonom az otlet 🙂 Mikor jottok amugy latogatoba? 🙂

 2. Akkor rovidel leirom, hogy itt ez az unnep a Vappu, amit nemzeti reszegseg ket napjanak is nevezhetnenk :)) A diakok feher sapiban, mindenki mas karnevali hangulatban lufikkal vonulgat a varosban, majus elsejen meg piknik, es pezsgo eperrel (be is hutottem a Törleyt, amit itt is lehet kapni bizony :D)
  Amugy az jutott eszembe, hogy van egy konyv, amit el kene olvasnod 🙂 A finnekrol szol, egy 20eve itt elo nemet pasas irta. nagyon vicces, es szerintem nagyon sok hasonlosagot talalnal benne a svedekkel 🙂 Roman Schatz – From Finland with love. Hatha megvan valami konyvtarban 🙂
  puszi, jo felvonulast! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s