Påsk post

Husvet van.

Matol egeszen hetfoig megall az elet es mindenki emlekezik Krisztus halalara.

Vagy csak siman orul, hogy nem kell munkaba mennie es elutazik valami jo kis zsiros husveti szunetre.

A kekszemu es en ez utobbi csoportba tartozunk, kiveve az utazas reszet. Ilyenkor nyilvan minden hatszor dragabb mint maskor es mindenki mindenutt akar lenni, ugyhogy mi a magunk modjan protestalunk a husveti migracio ellen es maradunk es nem megyunk sehova. 🙂
Kiveve a varosba vagy az erdobe, hogy vegre visszaterhessunk a geocaching vilagaba.

A husvet, protestans orszagrol leven szo, amugy itt tenyleg akkora unnep (es felhajtas) mint a karacsony. Termeszetesen most is, mint karacsonykor, van minden husveti kiadasban: husveti bor, husveti sor, husveti must (Påskmust, a Kofola sved verzioja 🙂 ), husveti sajt, husveti akciok, es hus hussal minden mennyisegben.

Ez a vegetarianus husveti menut kicsit megneheziti, igy ugy dontottunk, hogy a husveti edessegek mellett egy fincsi tojassalataval uljuk majd meg a nagy zabalast es jol van.

Ami a husveti edessegeket illeti persze van minden: csokinyuszi es csokitojas is, de itt leginkabb a papirmase-tojasba toltott merhetetlen mennyisegu edesseg a szokas. Ez ugy keszul hogy veszel annyi es olyan lösgodist amennyit tudsz/szeretsz/akarsz/nem szegyellsz es beletoltod egy megfelelo meretu papirmase-tojasba. Ez utobbit boldog-boldogtalan mennyisegben, minosegben, szinben es meretben aruljak, ugyhogy nem lehet gond beszerezni.

Ami meg a szokasok koze tartozik, az foleg a dekoracioban nyilvanul meg.
A kulonfele szines husveti fuggonyokon, teritokon, ablakdiszeken es koszorukon kivul a barka itt is fontos resze a diszitesnek. Persze van itt is mindenfele eloregyartott husveti horror disz, de ami igazan sved, az a nyirfa vesszokre kotozgetett szines tolldisz. Ezt lehet elore gyartott valtozatban kapni, illetve vannak tollak, kulonfele szinuek, amiket a kis bokrodra, vagy fadra kotozgethetsz. Tegnap, ahogy tekertem a varosban, mar mindenfele kint voltak a tollacskak a lakasok elott, a koztereken, es gondolom bent a hazakban is mindent szines tolltenger borit.

A húsvéti tobzódás a svédeknél igazából Nagycsütörtökön kezdôdik.

Nagycsutortoknek kulonos szerepe van a sved husveti unnepkorben.
Egyreszt ugye Nagycsutortok, masreszt Skärtorsdagen.
A hagyomany szerint ezen a napon jon az ordog hogy a boszorkanyaival talalkozzon Blåkulla /angolul Blockula, es ha valaki tudja ennek a magyar megfelelojet az kommentelje/ mezejen. Es mivel protestans orszagrol van szo, ezt el kell kerulni, ugyhogy Nagycsutortokon egyreszt a jobbfajta helyeken tuzet raknak hogy tavoltartsak gonoszt, vagy elegessek a boszorkanyokat, akik rozsaszin tuzzel egnek (innen a Skärtorsdagen nev is, amennyire tudom).

A boszik miatt a lakasok es a husvet egyik alapveto dekoraciojahoz hozzatartoznak a kulonfele meretu, alaku es fajtaju boszorkanyok is, ugyhogy szerintem az Eniko nagyon elvezne a husveti keszulodest itt eszakon. 🙂

Es, ami szinten hozzatartozik a Nagycsutortokhoz, az a boszorkany jaras. Kicsit olyan mint az amerikai “trick or treat” Halloween idejen. Foleg az aprobb gyerkocok (azt hiszem fiuk-lanyok egyarant) beoltoznek bosziknak (påskkärring) – a cukibb fajtabol es hazrol hazra jarnak, hogy boldog husvetot kivanjanak (Glad Påsk!) némi edesseg elleneben. A szokas az 1900-as evektol el, es tegnap lattam, hogy a varosokban is szokas a “boszijaras”. Cuki ahogy 10 kicsi boszi becsenget es radkiallt, hogy Glad Påsk.

Hozzank persze nem csengettek be, mert a bena hazfelugyeleoseg nem javitotta meg a kapucsengoinket, irgum-burgum.

Amit meg erdemes a sved husvetrol tudni es esetleg kimaradt azt itt megtalaljatok angolul, vagy Delissánál magyarul.

Boldog Nyuszt, a.k.a Glad Påsk mindannyiotoknak!

2 thoughts on “Påsk post

  1. Reblogged this on SvensKalandozás and commented:

    Boldog nyuszt mindannyiótoknak!
    Az újrefelhasználás jegyében íme egy ôskori írás a svéd húsvétról.
    Ma nagycsütörtök és boszijárás, holnaptól áhítat és Jézuslé (påskmust ami ugyanaz mint a julmust – mindig akkor isszák a svédek, amikor Jézussal történik valami). A legtöbb svéd utazik, családot látogat, és édességet zabál. A mi húsvétunk idén (az édességzabáláson kívül) a dobozolásból fog állni, hogy mielôtt a költöztetô cég jövôhéten felbukkan nálunk, addigra az egész lakás be legyen dobozolva. Mert a barna kartonszín az ugye szép…

  2. Itt mult vasarnap volt a boszorkanyjaras 🙂 Hallottuk is a lepcsohazban a gyerkocoket, de hozzank nem csongetett senki 😦 Pedig volt itthon csoki 😛 Bar itt Helsinkiben leginkabb ismerosokhoz mennek csak a gyerekek, csak kisebb helyeken csengetnek be mindenhova. Ja es barkat visznek magukkal (gondolom az a boszi-varazspalca vagy valami :D) Finnék pedig baranyt esznek barannyal, amit en nem szeretek, de mar gyurok a holnapi toltott-tojasomra 😀 Nekem ez a husveti kajam, mar anyaval egyeztettem is, hogy szokta a majonezes szoszt csinalni. Nyamnyam 🙂 Boldog nyuszit nektek is, aztan lehet, hogy tavasszal megyunk Stockiba 😛 de meg semmi sem biztos…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s