minden jül

Meg nem is meseltem errôl, hogy a karácsonyi készülôdés közepette minden karácsonyivá válik. A sör, a bor, a sajt, a sonka, sôt még a függöny és a terítô is – minden karácsonyi izesítést és színt kap.

Van karácsonyi sör (finom, édes, lányos ital), van karácsonyi bor (ok, ez a glögg, amibôl a Blossa, a glögg nagyhatalom, minden évben más színû üvegben más-más ízesítésû fûszeres röviddel rukkol elô), van karácsonyi sajt (mezei edámi sajt, szines piros csomagolásban), karácsonyi kenyér (édes, kicsit olyan mint a mazsolás kalács, de azért más), karácsonyi sonka (errôl a skandináviában élô húsevôk kommentben nyugodtan nyilatkozzanak), sôt, még a konzervált vérzselébe is belecsempésznek egy kis fahéjat – igaz ez utóbbit a karácsonyi idôszakon kívül is megteszik.

Blossa by BVD

Ami nem karácsonyi izû, az ki jön karácsonyi special edisönben: a legtöbb háztartásban elôkerülnek a különféle mennyiségû és minôségû piros szívvel díszített karácsonyi függönyök és asztalterítôk (igen, piros és szives – pont olyan mint a világ többi felén a Valentin napi sztenderd dekoráció – csak itt ezt karácsonyi dekorációnak hívják), a karácsonyi mániákus ajándékvadászatban az összes, létezô skandináv ruházati lánc elôrukkol a leginkább piros karácsonyi kollekciójával, nem beszélve a karácsonyra idôzített helyi celebek nevével fémjelzett szakácskönyvtengerrôl, vagy a karácsonyi kalendáriumokrol, amik itt északon nem csak csokistílusban készülnek.

A nagy állami TV 1960 óta(!) minden évben legyárt egy karácsonyi kalendáriumként mûködô TV és rádiójátékot, amelyhez tartozik egy, a boltokban kapható karácsonyi kalendárium is. A rádióban és a TVben naponta kétszer, reggel és este végig lehet követni, amint a lelkes gyermek nézô és hallgatòközönség szeme láttára és füle hallatára kinyitják a naptár követlezô ablakát (érted a lényeget kedves olvasó, ugyanazt a papír kalendáriumot nyitod ki te a TV elôtt ülve, mint amit a TV kalendárium narrátora veled együtt kinyit – csak ô ezt a nagyképernyôn teszi) és az arra a napra esô történetszálat levetítik a TV és a rádió elôtt ülô törpéknek és a szüleiknek hogy aztán mindenki jól elkéssen a munkából meg az iskolából mert hogy “meg kellett nézni a julkalendern mai epizódját”.

Ès ez így megy minden évben: a történet kicsit más, a ruhák szabása kicsit furcsább, a glögg íze új, de a karácsonyvárási rituálék tárháza nagyjából ugyanaz.

Advertisements

7 thoughts on “minden jül

  • Köszi a kiegészítést! Az a vicces, hogy ezt láttam is sokszor, csak valahogy ignoráltam, ill. nem kapcsoltam össze a két dolgot 🙂

 1. Nagyon jó összefoglaló! A glöggel nekem az a bajom, hogy amit eddig kóstoltam, mind túl édes volt. Akkor már forralok én bort 🙂 A julmust nekem sem jön be, brrr…

  A julkalendar-témát nem vágtam annyira, az leesett, hogy tévéműsor, csak nem tudtam, hogy kézzelfogható része is van, még nem fedeztem fel.

 2. Jajj, ez a Julimust egy rettenet szerintem… 😀 Olyan az íze kb, mint egy ötödik vonalbéli kóla-utánzatnak, brrrr.Nekem nagyon nemgyerebe… 🙂 A kofolához még nem volt szerencsém, de ha annak is ilyen az íze, akkor lehet, hogy nem is baj.A glögg viszont frankó.

 3. Eduskám! Én nemrég hallottam egy nagyon svéd italról (egy svéd familia topsecret recepje), amit Karácsonykor fogyasztanak. Julmust-nak hívják. Engem persze a must szó ragadott meg, de gondolom nem sok köze van hozzá. 🙂 Tryinoltad már?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Julmust
  Ölel!

  • Oh, a julmust 🙂 Nehéz kihagyni mert karacsonykor es husvetkor ez az ital arasztja el a boltok polcait. A Coca Cola peldaul tokre feladta hogy a karacsonyi Coke kampanjat es italat elterjessze a svedeknel (es sejtesem szerint egész Skandinaviaban), mert hogy kóla helyett ôk jülmüsztöt isznak, nagy mennyiségben. Ha emlékszel anno milyen íze volt a Prágában megkóstolt Kofolának, akkor már tudod is hogy milyen ízû a Julmust. Ez a svéd Kofola 😀

   Apropó svéd Kofola, úgy tûnik, hogy az IKEA árul Julmustot – kóstolóra fel!
   (PS.: ha a termékleírásból kihagynánk a különleges szót akkor többet adnának el ebbôl a cuccból)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s