Santa Lucia

A svedek nem annyira a verkomoly, duhos, macskakodobalos unnepleseikrol hiresek. Ok osszegyulnek, enekelnek es tancolnak, elotte-utana esznek, sokat, emelle isznak, nem keveset es utana dajdajoznak – altalaban politika, eroszak es gyulolet mentesen. Az eddigi szemelyes tapasztalatok legalabbis ilyen tendenciat mutatnak, legyen az junius 6, Midsommar, csaladi hepaj, karacsony varas vagy Kanelbullar day.

De van egy, valoban komolynak mondhato sved unnep, ami egyreszt nagyon szep es meghato (igen, oregszem), masreszt nagyon szep, harmadreszt ertem, hogy miert fontos.

Luca, pontosabban Lucia napja, ami itt csak egy dologról szól:  a fényrôl és a reményrôl, hogy mar nem kell sokat varni, es jonnek a vilagosabb nappalok es a feny visszakoltozik a varosokba (cirka egy hét múlva téli napforduló, fuck yeah!). Ilyenkor Szent Lucia napjan rengeteg feher ruhas Luciakorussal talalkozhatsz egesz nap, persze sotetedes utan (felénk delutan haromtol, eszakabbra gondolom egesz nap, mert ott mar nagyjabol inkabb sotet van, mint vilagos), akik egyszal gyertyaval a kezben (illetve Lucia maga egy gyertyakoszoruval a fejen) eleneklik azt a par Lucia-napi dalt, amit sacc per kabe 3 eves koratol tud minden sved, es utana tovabb allnak hogy egy masik helyen enekeljenek a fenyrol, meg a remenyrol, hogy mindjart jon a feny.

Es a legszebb az egeszben, hogy a neha hiperhulye otletekkel teljes svedek nem tapsolnak, nem visitanak, nem orjongenek a produkcio vegen, vagy kozben. Hanem csendben ülnek (vagy állnak) es hallgatjak a dalokat amiket mar haromevesen is hallgattak ilyenkor.

Szoval szep dolog ez, legalabbis szerintem.

A fenti videó régi, de helyi. A frissebb kiadású idei hivatalos TVs Lucia koncertet ha szerencsétek van, akkor Svédországon kívül ezen a linken tudjátok megnézni.

Természetesen mint minden rendes sved unnepnek, ennek is megvan a maga sutemenye, a nagyjabol Luca tekercsnek fordithato Lussekatt, ami egy ilyen safranyos-mazsolas-kelttesztas eposzi süti költemény.

Amugy ha erdeklodoek vagytok, akkor Wiki. Eleg szep sok mindent lehet olvasni arrol, hogy az eszaki nepeknel miert es hogyan unneplik Luca napjat.

2 thoughts on “Santa Lucia

  1. A Luca-széket amúgy is férfiak építik 🙂 És elvileg nálunk sem a boszorkányüldözésre szolgál, hanem arra, hogy aki ennyi napon keresztül ilyen aprólékosan koncentrál valamire, akkor rendezett lesz a lelke, és könnyebben észreveszi, ha valaki belül nem oké. 🙂 Az adventi koszorú is eredetileg kb ugyanez a fény/remény várás maradványa, mint sok más kultúrában (pl nálatok is), csak elnyelte a katolicizmus…
    Érdekes, hogy milyen sok helyen megvannak ezek a dolgok, nekem ez úgy tetszik 🙂
    Mesélj még sok ilyen szépet 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s