nyár, part 3: Söpenhám

Ez a szo hagyta el a feljebbvalok (szulok :)) szajat amikor ropke nyari turnenk soran naluk is megfordultunk Laholmban. Meg mondtak valamit arrol, hogy nem autoval, hanem vonattal, merthogy van valamilyen kedvezmenyes jegy. A svedem kihozott a zurzavarbol, es elmondta, hogy a feljebbvalok tervei szerint masnap leruccanunk Koppenhagaba* turistaskodni. Igen, Söpenhám…nem szeretik a K betut, ez van. Vonattal.
Van egy tok jo turistajegy, a MAVos kirandulojegyekhez hasonlo tulajdonsagokkal (including komphasznalat) amivel at lehet vonatozni Daniaba. Szoval kipróbaltuk. Atvonatoztunk – a hid alatt :(, ugyhogy a szuperhid megcsodalasa elmaradt. Icipicit lattunk belole a Körtoronybol, ahova sikerult eljutnunk nagynehezen.**
A torony ket erdekessege, hogy van benne egy osregi, am ma is mukodo (es szakembereknek latogathato) obszervatorium, meghogy az egesz ugy lett megepitve, hogy lovaskocsikkal fel lehessen hajtani a toronyba. Igen, elvegeztuk a gondolatkiserletet is, hogy ha lovaskoccsikkal hajtottak fel, akkor amig ok obszervaltak es kilattak, addig a pacik mit es hova csinaltak…

Mindegy.

Volt hajotura, meg Carlsberg latogatokozpont (fenykepes elmenybeszamolo itt)- isteni Jakobsen sorrel, amit mindenkinek vastagon ajanlok. Mert fincsa, nagyon!

Es volt szivarvany. Sokfelé, sokféle valtozatban, kulonbozo helyeken. Leginkabb zaszlo formajaban. Szentul megvoltunk gyozodve arrol majdnem egesz nap, hogy igy keszul egy tolerans varos (es nem tojasokkal meg macskakovekkel) a helyi pride-ra. Aztan az idegenvezetonk a hajon elmondta, hogy nem pride, hanem World Out Games, ami valami olyasmi mint a meleg olimpiai jatekok, de nem az. Aztan megkerdeztuk a wikit is, bar onnan sem derult ki hogy mi az igazi kulonbseg az outgames meg az olimpia kozott, de mindegy, mostmar tudjuk hogy van ilyen is, es hogy legkozlebb, ha tobbet szeretnenk megtudni ezekrol a jatekokrol, akkor 2011-ben Antwerpenben a helyunk.

De azert meg Christiania-ert, meg a Legolandert biztos ide is visszaterunk.
Es tuti, hogy meg jo par kort szeretnek menni a varos alatti hullamvasuton.
Vagyis a vezeto nelkuli metrojukon. Jol nezzetek meg ezt a videot, mert ilyen elmenyben nem lesz reszetek a 4-es metron meg egy jo darabig, ami allitolag szinten ilyen ablakos, vezeto nelkuli kocsikbol fog allni.

* Hat igen: ami nekunk a Balcsi, vagy szanazug, vagy az Orfüi leruccanas, az itt kiterjedhet Daniara is. Vegul is valaha egy orszag voltak.
** Ra kellett jonnunk, hogy kinottunk a szulokkel valo kirandulas mufajabol: nagyon nehezen viseltuk,hogy arra kell menni, amere ok akarnak, beleertve azt is, hogy a varosnezesnel mindennel fontosabb egy tokeletes etterem megtalalasa, amirol persze kiderult, hogy nem talaljuk.

One thought on “nyár, part 3: Söpenhám

  1. Ӏ’m not that much of a internet reaqder to be honest but
    your blogs realy nісe, kеep it up! I’ll go ahead and bоokmark your site tο come back in the future.
    All the best

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s