nyár, part 2: vadijó vadnyugat

Vezetsz az uton.
Keresed a tablat.
Tudod, hogy letezik a hely es nem csak elkepzelted, mert vagy mar gyerekkorodban jartal ott, vagy mar annyit meseltek neked rola, hogy mar alig varod hogy megerkezzetek.
Es ahogy elhagyod a foutat, mert vegre megtalaltad a megfelelo leagazast, ugy kovetik egymast a tablak es a jelek, hogy igen, joiranyba haladsz.
Es csak koveted a tablakat, es ahogy egyre hajtassz be az erdobe, tavolodva a telepulesektol, valami furcsa dologra leszel figyelmes.
Hirtelen autokat latsz magad korul ujra, iszonyu mennyisegben.
Es ahogy lelassitasz es megtalalod a kivant parkolo helyet eszreveszed, hogy egyre tobb cowboy kalap van korulotted.
Es bar tudod, hogy a hely, ahova erekeztel egy sved gyermeklelku felnottnek a megvalosult alma, amit a 60-as evekben nyitottak meg, es azota is toretlen nepszerusegnek orvend, de megis nehezen tudod osszerakni, hogy megis mi a csudat fenet keres egy komplett vadnyugat Svedorszagban???
Hat azonkivul, hogy Big Bengt (a fentemelitett sved) kiment Àmerikaba az 1950-es evekben hogy megnezze azt, amit a szuleitol meg a kint elo rokonoktol hallott Az Orszagrol, es elmenyeit megosztvan egy jo uzleti lehetoseget kihasznalva elkezdett felepiteni egy szelet vadnyugatot, nos, hat ezenkivul semmi.
Mindenesetre a cowboyos-indianos miszteriumjatek nem csak a Karl May-on es a nemet Winnetoun felnott kozep-europai generacionak a sajatja, igy a hibbant sved otlete nagyot aratott.
High Chaparral a mai napig hires-hirhedt latogatokozpont, ahova joido eseten csak ugy todulnak az onjelolt indianok es cowboyok, korra es nemre, de foleg korra valo tekintet nelkul. A hely nevezetessegei foleg azok a kaszkador show-k amik 3orankent bukkanak fel a varoska kulonbozo pontjain. Van Lucky Luke show a Dalton fiuk bankrablasaval megspekelve, indian es mexikoi tanc show az indian faluban illetve Mexiko foteren (bizony, van egy konkret Mehikojuk…), es egy vadnyugati drama lovoldozessel, halotakkal, robbantgatasokkal, feltamadassal (ne felejtsuk el, hogy egy luteranus orszagban vagyunk, igy itt, ha a kozonseg ugy kivanja, a halottak feltamadnak), lovas uldozessel es happy enddel. Vannak (jatek) fegyver boltok es cowboy kalap szakuzletek, hozzajuthatsz mexikoi szuvenirekhez, utazhatsz gozmozdonyon amit feluton Mehiko fele a banditak megtamadnak, lehet hajokazni a Mississippi gozossel, lathatsz utkozben az indian falu szelen bolenyeket, es mar-mar azt hiszed, hogy hm, oh, yes, igen, a vadnyugat, a wild-wild west, ez am az! De mielott utolerne ez az erzes valahogy megint azonkapod magad, hogy de akkor megis miert beszelnek svedul, es Mehiko foteren miert vannak sved feliratok, es miert van a pisztolomra rairva, hogy high chapparal, ha en most az igazi vadnyugaton vagyok???
Szoval agylagyulas a kobon.
De marha vicces am az egesz, ahogy egy egesz varos a sved erdo kozepen azt jatsza, hogy ok a vadnyugaton vannak. Mert hat tegyuk hozza, hogy a kornyezo (rendes sved) telepulesek lakosainak 70%at ez a szorakoztato kozpont latja el munkaval. Es elkepeszto a profizmusuk, a kosztumok es az apro reszletekig meno vadnyugat masolas. Csak hat a tokeletes masolat svedul beszel, ami nem zavaro, csak furcsa. Nagyon.
Azt is furcsa volt megtapasztalni, hogy hogy megoregedtunk. Buffalo Cityben ugy gondoltuk a cowboyommal, hogy akkor ha mar vurstli, meg cirkusz, meg zvancigur, akkor uljunk fel a korhintara – vagy valami ahhoz hasonlo lelekvesztore, ami porog forog minden vizszintes tengely menten. Hat hiba volt. Ami par evvel ezelott jo hoka-moka volt nekem Vacott a bucsuban, neki valamelyik vidamparkban, az Buffalo City vidamparkjaban egy torturava valt. Pedig a keszulek maga rendesen mukodott, csak a mi keszulekeink akadtak ki, amin mi magunk is kiakadtunk.
Mindegy. Arra jo volt az emelyito elmeny, hogy Lisebergbe felkeszulten erkezzunk, es ne ujjunk fel olyan funride-okra, amire a korunkra valo tekintettel nem erdemes felulnunk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s