nem minden arany, ami sztk

Felhívod a rendelot, hogy idopontot kérj.
Megvárod míg kapcsolnak*, majd beszélsz a telefonon egy növérrel akinek elmondod a panaszod.
A noverke a telefonon keresztul es az elmondásod alapján megállapítja. hogy
a) hipochonder vagy,
b) az ijedtségen kívul nincs semmi bajod,
c) vény vagy doktori segedelem nélkul milyen opcioid vannak a gyógyulásra.
D) kapsz idopontot a megfelelo dokihoz. Nem feltétlenul aznap, vagy másnap, vagy azon a héten. Amikorra be tud osztani.**

Szoval a svéd körzeti orvosi hálózat inkább kicsit a mi sztk rendszerunkre emlékeztet (engem speciel), és csak azért mert svéd, nem jelenti azt hogy tökéletes is 😉

Ès nehogy azt higyjuk, hogy a kiskapu-rendszer magyar talalmány. Ha a telefonos novér vadászat helyett bemész a helyi Vårdcentral-ba, akkor el lehet intezni, hogy aznap felhivjon egy novér téged, akinek elmondhatod, hogy mi a bajod.
Èrted, visszahív az egészségugyi szakintezmény!
Téged, az adófizetöt – vagy majdnem azt…Ha nem vagy helybéli, akkor is megoldják az ellátásodat, mert ok (meg a szent és mindenható EU) már csak ilyen problémamegoldó népség 🙂

Sot, tudnak, vagy legalábbis megpróbalnak veled a svédtol eltéro nyelven beszélni. Ha nem, akkor megkérik a hozzád legközelebb álló svédet 😉 hogy mondja el, hogy miért vagy itt.

*Ha egyáltalán tudnak kapcsolni, és ha valamilyen rejtelyes okbol a nyitvatartási idejuk elso félórájaban már nem telt be az összes aznapi timeslot-juk.
**Mindezt csak akkor ha elérted oket telefonon. Egyébiránt szopacs.

Advertisements

One thought on “nem minden arany, ami sztk

  1. A betegséget pedig igenis tervezni kell! Ugyanúgy, ahogy a szabadságtervet is be kell adni január végéig, a betegségtervedet is el kell készítened év elején. Akkor biztos, hogy el tudod intézni a megfelelõ idõpontokat idõben.

    Ugyanakkor ez egy szũrõrendszer is az esetek számának visszaszorítására. Ha nem olyan nagy a baj, akkor inkább kikúrálják magukat az emberek önerõbõl, ha meg nagy a baj, akkor meg ott a mentõ. (Ugye azt még nem próbáltad?)

    Gyógyszerésznél nem próbálkoztál? Állítólag nyugaton azok is ellátják az embereket tanáccsal és megfelelõ gyógyszerekkel kisebb problémák esetén. (A gyógyszerreklámok végén elhangzó kötelezõ figyelmeztetés állítólag a kintiek fülében állítólag nem hangzik olyan furcsán.)

    Annak idején az angoloknál amikor jött a nagy tavaszi megfázási/influenza roham nekem sem sikerült az orvosig eljutni. A nõvér írt fel különbözõ recept nélküli szereket és avval ballagtam el a Boots-ba. 10 emberbõl csak egynek kellett visszamennie második körre és az orvostól antibiotikumot kapnia.

    Más a rendszer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s