égéstermék

Mielott hozzám hasonló hibába esnétek, elismételném:

A gyufa NEM magyar talalmány!

Irinyi nem a biztonsági gyufát talalálta fel, hanem annak elodjét, a vörosfoszforos (a.k.a nem biztonságos), hangtalanul gyúló gyufát.
Sot, ha azzal akarunk kérkedni, hogy a biztonsági gyufa elodje magyar talalmány volt, nos, kár a gozért. A rövid, nem részletekbe meno, de annál érdekesebb internet alapú felmérésem* szerint a világ nagyrészét nem is tájékoztatják errol a, hm, tényrol.
Szóval akkor inkább legyen a golyóstoll, vagy a holográfia, abba nem tudnak belekötni – még Jönköpingben sem. 😛

*igen, szétnéztem a wikipédián…

Advertisements

11 thoughts on “égéstermék

 1. Szia Peti!
  Bocsanat, nyari szuneten volt a blogger 🙂
  Szoval Jöncsöping.
  Meg Lincsöping.
  Szép magyarosan leirva 😀

 2. Ja és hogy tényleg kapcsolódjak, 86-ban voltam olyan szerencsés, hogy egy tóparti kempingben 2 napot eltölthettem e gyönyörű helyen, itt láttam először golfpályát (és előtte Göteborgban szupermarketet de az egy másik történet..:)
  Svéd őslakosok hogy ejtik a város nevét??

 3. Ja. Semmi baj. Azt hiszem értem a célzást. Szeretek írásban gondolkodni. De mivel saját blog soha nem jön össze, ezért inkább note-okban élem ki magam.

 4. Mindig az angolt olvasom el. A magyart csak olyan esetben, ha kimondottan magyar vonatkozású adatokra vagyok kíváncsi. Beleolvastam egy kicsit a wikipedia magyar törzs-szerkesztõivel készült korábbi beszélgetésbe: nem annyira tũnnek nyitottnak a magukétól eltérõ vélemények felé, mint az angol nyelvũ szerkesztõi társulat.

 5. Azért szegény Irinyit is megemlítik a wikipédiában: Noiseless match feltalálójaként.
  A legérdekesebb a cikkben az, hogy megmutatja, hogy inkább találmányok soráról van szó, mire eljutunk a modern gyufáig, mint egyetlen lángelme (sorry for the pun) égéstermékérõl.

  • De csak a harom erintett nyelv oldalan: a sveden, a magyaron es a (z altalaban mindent tudo) angolon. A francian es a spanyolon mar nem nagyon mennek bele a reszletekbe a wikipediat szerkeszto Langelmek (oriasi, Tibor, oriasi! :D).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s